Polanski dokončuje svůj nový film ze švýcarského vězení

Kultura Kultura, Red Kul
15. 10. 2009 11:55
Stále čeká, zda bude vydán do Spojených států
Foto: Reuters

Londýn - Režisér Roman Polanski, zatčený minulý měsíc ve Švýcarsku na základě 30 let starého obvinění, dokončuje svůj nejnovější film z věznice. Média o tom informoval britský spisovatel Robert Harris, který je autorem bestselleru Duch a napsal podle něj i scénář ke Polanského stejnojmennému  snímku.

Na literárním festivalu v Cheltenhamu uvedl, že režisér chce snímek dokončit včas pro plánovanou premiéru na únorovém festivalu v Berlíně.  "Polanski má možnost vydávat pokyny (ohledně filmu) ze své cely. Nemyslím, že by mohl telefonovat, ale komunikovat může," řekl autor politického thrilleru.

Foto: Reuters
Čtěte také:
Polanski bude na rozhodnutí o vydání čekat v base
Roman Polanski prý může ve vězení čekat i roky
31 let na útěku skončilo. Režisér Polanski byl zatčen

DVD: Roman Polanski kolekce
Sundance žije dávným Polanského sexuálním skandálem

"Co si lidé o tom snímku myslí, je jiná věc. Nevím, zda se film může povznést nad okolnosti a situaci, v níž se teď režisér nachází. Otestujeme horní mez názoru, že neexistuje nic takového jako nepříznivá publicita." Na premiéru tvůrci spěchali i proto, že chtěli předběhnout datum vydání Blairových pamětí.

Polanski podle Harrise právě v den zatčení dokončil sestřih. Už z vězení vydal pokyny skladateli Alexandru Desplatovi, mimo jiné autorovi hudby pro Královnu nebo Benjamina Buttona. A dělá prý i další rozhodnutí.

Pracoval na něm dva roky

Hlavního hrdinu příběhu o britském premiérovi obviněném z válečných zločinů ztvárnil Pierce Brosnan, druhou hlavní figurou je Ewan McGregor jako novinář, který mu pomáhá psát paměti. Ve filmu hraje i Kim Cattrallová, Samantha ze Sexu ve městě.

The Ghost je první Polanského film od Čínské čtvrti z roku 1974,  který se odehrává na americké půdě. Tu ale při natáčení od února do května "simulovaly" německé lokace, zejména ostrov Sylt.

"Představa, že by režisér mohl být ve vězení v době uvedení filmu, je noční můra, ale budeme se prostě muset vyrovnat se situací," prohlásil dále scenárista. "Jsem si jist, že by si přál, aby byl film promítán - pracoval na něm dva roky."

Na území USA zatím práva k distribuci filmu nikdo nekoupil, počítají s ním však už distribuční společnosti mnoha evropských států.

Šestasedmdesátiletý Polanski byl minulý měsíc ve Švýcarsku zatčen kvůli znásilnění nezletilé dívky, jehož se údajně dopustil v USA v roce 1977. Tehdy se k pohlavnímu styku s dívkou přiznal, ale ještě před procesem z USA uprchl a nikdy se tam už v obavě ze zatčení nevrátil.

Žije ve Francii a od roku 1976 má její občanství. Švýcaři ho na základě mezinárodního zatykače zatkli 26. září, když přijel do Curychu převzít na tamním filmovém festivalu cenu za celoživotní dílo.

Švýcarské ministerstvo spravedlnosti odmítlo žádost režisérových advokátů o jeho propuštění a ponechalo její zvážení na soudu. Přestože se Polanski zavázal, že bude-li propuštěn z vazby, vyčká na soudní rozhodnutí ve Švýcarsku.

Skleslý a v depresi

Vazba mu způsobuje psychické i fyzické problémy. Jeho francouzský advokát Hervé Temime už minulý týden řekl, že režisér vězení špatně snáší. Podléhá ve vazbě depresi a jeho zdravotní stav vzbuzuje obavy.  "Jeho zdravotní stav mě znepokojuje, našel jsem ho velmi skleslého, je to přece jen šestasedmdesátiletý člověk."

Herve Temime, francouzský advokát Romana Polanského
Herve Temime, francouzský advokát Romana Polanského | Foto: Reuters
  

V 60. a 70. letech se Polanski v USA proslavil snímky Rosemary má děťátko nebo Čínská čtvrť. V roce 2003 dostal Oscara za válečné drama Pianista, nikdy ale nepřijel do Los Angeles, aby cenu převzal.
O jeho případu loni vznikl dokument nazvaný Roman Polanski: Wanted and Desired, který upozornil na nesrovnalosti v jeho kauze.

Ty jsou i argumentem jeho příznivců, kterých ovšem značně ubývá. Přestali se ho zastávat evropští politici a na jeho straně jsou už de facto jen umělci ze starého kontinentu. Z amerických tvůrců se za něj postavili jen několik amerických jmen jako Martin Scorsese, Woody Allen či David Lynch. Mlčí naopak  jeho "starý přítel" Jack Nicholson

Sexuální skandály jsou v USA příliš ožehavým tématem, které může za mořem poničit zisky i kariéru. Většinový názor z USA zní, že umělec nestojí nad zákonem. To potvrdil i kalifornský guvernér a „filmový kolega" Arnold Schwarzenegger.

 

Právě se děje

Další zprávy