Film o Dorazínovi z rozhlasu vyhrál cenu na festivalu ve Varšavě

ČTK ČTK
před 9 hodinami
Film o Dorazínovi z rozhlasu vyhrál cenu na festivalu ve Varšavě

Nový film Válečný zpravodaj, který režírovali Benjamin Tuček a David Čálek, vyhrál cenu pro nejlepší dokument na mezinárodním festivalu ve Varšavě. Snímek zaměřený na zahraničního zpravodaje Českého rozhlasu Martina Dorazína ukazuje běžný život obyčejných lidí, kteří čelí dopadům války na Ukrajině. Češi novinku uvidí již koncem týdne na jihlavském festivalu, do běžné distribuce zamíří 31. října.

Tvůrci zdůrazňují, že varšavské klání patří stejně jako přehlídky v Benátkách či Berlinale do nejvyšší kategorie filmových festivalů. V nich je prestiží už samotná účast. "Je pro nás skvělá zpráva, že téma rezonuje u zahraničního publika, které nezná reportéra Martina Dorazína a mluvené slovo vnímá jen přes anglické titulky," poznamenává David Čálek. "Přáli bychom si, aby náš snímek brzy mohli svobodně vidět i diváci v Rusku a abychom už takové filmy nemuseli natáčet," doplňuje Benjamin Tuček.

Režiséři cenu převzali o víkendu v Polsku. Porota vyzdvihla především jejich autentický přístup a syrové zpracování dění na Ukrajině.

 

Právě se děje

Další zprávy