Festival Trutnoff navštívil prezident Pavel, zavítal i do undergroundového stanu

ČTK ČTK
Aktualizováno 18. 8. 2023 8:34
Trutnovský areál Bojiště, kde právě začal hudební festival Trutnoff, ve čtvrtek večer navštívil prezident Petr Pavel. Přivítali ho zakladatel festivalu Martin Věchet a bývalý disident František Stárek řečený Čuňas. Kvůli této akci Pavel upravil program své dovolené. Na trutnovské přehlídce je poprvé. Jejím častým hostem býval první polistopadový prezident Václav Havel.
Prezident Petr Pavel a zakladatel festivalu Martin Věchet.
Prezident Petr Pavel a zakladatel festivalu Martin Věchet. | Foto: ČTK

"Vítáme prezidenta republiky Petra Pavla. Už léta s námi nebyl žádný prezident. Ať žije prezident Petr Pavel. Děkujeme za jeho účast," řekl z pódia publiku v nabitém takzvaném undergroundovém stanu Stárek.

Obecenstvo přivítalo prezidenta potleskem, Pavel se s některými lidmi vyfotil. Poté se usadil v hledišti u hlavní scény a sledoval koncerty kapel, například Pražského výběru v čele s klávesistou Michaelem Kocábem a kytaristou Michalem Pavlíčkem.

Akce se po sedmi letech vrátila na původní místo konání do Trutnova. "Návštěva prezidenta Petra Pavla byla naplánovaná po vzájemné dohodě, vážím si jí. Nejsem volič pana prezidenta, ale určitě nebudeme dělat to, co dělali komunisté za minulého režimu, hudba by měla sjednocovat. V současnosti jsem rád, že máme na Hradě konečně moderního a prozápadního prezidenta," řekl Věchet.

Letošní ročník festivalu je věnovaný disidentkám Petrušce Šustrové a Daně Němcové, které letos zemřely.

Bývalý vysoký představitel české armády a NATO a současný prezident Petr Pavel v 80. letech minulého století vstoupil do KSČ. Později své členství opakovaně označil za chybu a řekl, že nikoho nepoškodil. Omluvil se ale těm, kterým ublížil komunistický režim.

Trutnovský festival do neděle 20. srpna nabídne šest desítek kapel. Je znám programem s širokým žánrovým rozpětím. Vedle hudby zahrnuje i debaty na společenská, umělecká i politická témata včetně pravidelných bohoslužeb pod širým nebem.

Počátky akce sahají do roku 1987, kdy první neoficiální ročník ve Volanově u Trutnova uspořádali lidé z místní undergroundové komunity. Komunistická policie akci rozehnala. Aparaturu se však podařilo schovat u tehdejšího disidenta a pozdějšího prezidenta Václava Havla na Hrádečku, kam Havlovi jezdili na chalupu. Václav Havel byl naposledy hostem festivalu v roce 2009, dva roky před smrtí. Pořadatelé, kteří rádi užívají indiánských názvů či metafor, jej stále považují za svého "náčelníka".

Video: Jakeše nenávidět neumím, říká Věchet

"Chtěl jsem mu ukázat prostředí, se kterým se on v životě nesetkal," vysvětloval Martin Věchet v DVtv, proč na trutnovský festival pozval Miloše Jakeše. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy