FAMU patří podle The Hollywood Reporteru mezi 15 nejlepších filmových škol světa

ČTK ČTK
3. 9. 2024 11:03
Filmová a televizní fakulta Akademie múzických umění v Praze se ocitla na soupisu 15 nejlepších filmových škol světa v aktuálním čísle magazínu The Hollywood Reporter. Do žebříčku se dostaly rovněž francouzská La Fémis, polská Lodz Film School či italské Centro Sperimentale di Cinematografia. Česká škola s nimi spolupracuje a uskutečňuje výměnné studijní pobyty.
Budova pražské FAMU na Smetanově nábřeží.
Budova pražské FAMU na Smetanově nábřeží. | Foto: ČTK

"Filmová a televizní fakulta Akademie múzických umění v Praze může říct, že inspirovala filmovou revoluci. Československá nová vlna 60. let vzešla především z jejích studentů jako Miloše Formana, Věry Chytilové, Jiřího Menzela a Jaromila Jireše, kteří vytvořili nový, temný a vtipný pohled na život za železnou oponou. Generaci po konci studené války zůstává FAMU jednou z předních evropských filmových škol," stojí ve zdůvodnění výběru pražské školy.

The Hollywood Reporter je americký týdeník sídlící v Los Angeles. Založen byl roku 1930 podnikatelem Williamem Wilkersonem. Tiskne profily, originální fotografie i rozhovory s osobnostmi z oblasti zábavy, filmové recenze nebo zpravodajství z filmových festivalů, analýzy globálních trendů či ukazatelů zábavního průmyslu, případně informace o hollywoodské módě a životním stylu.

"Umístění v žebříčku jednoho z nejuznávanějších filmových médií světa těší i zavazuje," reaguje proděkan pro vnější vztahy a rozvoj Vít Schmarc. "Nejen s ohledem na historii, kterou The Hollywood Reporter zmiňuje, ale i s ohledem na výrazné úspěchy našich studentů a studentek z posledních let. Jsme rádi, že s řadou škol z výběru máme aktivní spolupráci, nebo na jejím navázání aktivně pracujeme," dodává.

FAMU je jednou ze tří fakult Akademie múzických umění v Praze, a to vedle divadelní DAMU a hudební HAMU. Studenty vzdělává především pro profese spojené s filmem, fotografií, audiovizí, televizí, elektronickými médii či tradičními sdělovacími prostředky.

V akademickém roce 2023/2024 otevřela FAMU nový vzdělávací program Filmová a audiovizuální výchova, který si klade za cíl vychovávat pedagogy kvalifikované v kinematografii a audiovizi, způsobilé k výuce žáků a žákyň druhých stupňů základních a středních škol.

Studenti pražské školy také každoročně organizují studentský multižánrový Famufest. Díky této přehlídce má veřejnost vždy možnost zhlédnout nejnovější a z velké části nedostupnou tvorbu studentů FAMU.

Video: Loutkový film na ruční kameru ještě nikdo netočil, říká studentka FAMU s šancí na Oscara (17. 1. 2020)

Darja Kaščejevová, studentka animované tvorby na pražské FAMU, byla v roce 2020 nominovaná na Oscara za svůj film Dcera. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy