Dva skvosty dva dny po sobě: Hvorostovsky s Hudečkem

Kultura Kultura
23. 7. 2012 15:28
MHF v Českém Krumlově má za sebou dva nejvýraznější koncerty prvního týdne
Barytonista Dmitri Hvorostovsky
Barytonista Dmitri Hvorostovsky | Foto: www.festivalkrumlov.cz

Český Krumlov - Charismatický barytonista Dmitri Hvorostovsky svým hlasem objal Pivovarskou zahradu a s ní i celý Český Krumlov. Průřez jeho operním a písňovým repertoárem zahájil v sobotu 20. června už 21. ročník Mezinárodního hudebního festivalu. Koncert famózního pěvce, který do Krumlova dorazil i s rodinou, si nenechali kromě stovek diváků a fanynek ujít ani čeští pěvci a odborníci.

„Pro koncert na letním festivalu, který je navíc pod širým nebem, je potřeba zvolit takový repertoár, ve kterém si každý najde to svoje," nechal se slyšet Hvorostovsky, přáteli přezdívaný Dima před koncertem.

„Zvolili jsme průřez mými operními áriemi, ve kterém samozřejmě nemohl chybět můj milovaný Verdi. Zároveň jsem ale divákům nabídl i Wagnera nebo méně známého ruského skladatele Antona Rubinsteina a k tomu moje oblíbené ruské opery, ke kterým mám stále blíž. Samozřejmě jsem nezapomněl ani na neapolské písně," vyjmenovával pěvec, který svůj úžasný výstup zakončil parádním číslem Oči čornyje.

Čtěte také
Hvězda světové opery zahájí festival v Krumlově 
Hvorostovsky uhrane Krumlov. Zazpívá Verdiho árie

Večer, který barytonista svým hlasem doslova ovládl, předčil mnohá očekávání. Pěvcovo nasazení a lehkost, se kterou se vyrovnával a těžkými áriemi i písněmi, korunovalo jeho obrovské charizma, které dokáže ochromit kromě odborníků i úplně operní laiky. Pocity mnoha návštěvníků výstižně shrnul krumlovský starosta Dalibor Carda. „Dost možná to byl výborný tah pozvat po několika tenoristech i majitele jiného hlasu. Byla to osvěžující a přitažlivá změna," shrnul svoje dojmy.

A okouzlený byl i sám Hvorostovsky. „Děkuji divákům za vřelost, se kterou mě přijali," neskrýval pěvec dojetí. „Považuju své zdejší vystoupení za vydařenou tečku za letošní náročnou sezónou. Teď si udělám volno a připojím se k těm, kteří v čase olympiády raději prchnou z Londýna."

Houslista Václav Hudeček
Houslista Václav Hudeček | Foto: www.festivalkrumlov.cz

A poklonu Krumlovu i celému Česku vysekl také zkušený dirigent zahajovacího večera Constantine Orbelian. "Váš ministr zahraničí Jan Masaryk prý při vzniku OSN řekl, že Českolsovensko by mohlo a mělo být mostem mezi Východem a Západem. Myslel jsem tady na jeho slova. Měl jsem totiž pocit, že se naším koncertem konečně naplňují," prohlásil.

Sobotní Hudečkův večer

Sobotní večer ovládl bez nadsázky nejlepší český houslista Václav Hudeček, se kterým při příležitosti jeho šedesátých narozenin vystoupil i vnuk jeho velkého učitele Davida Oistrakha, Valery. Ač vystupoval Hudeček s Davidem i s jeho synem a otcem Valeryho Igorem, s Valerym se na pódiu potkali poprvé. „Je to něco nádherného. Mám kolem sebe na jevišti i před sebou v hledišti přátele, stále můžu a dokážu hrát. Zároveň jsem zván na nejlepší hudební festival této země, který se koná ve městě, co se svou krásou dokáže vyrovnat Benátkám a dalším skvostům," sděloval svoje pocity.

Za symbolické považoval to, že svoje jubileum oslavil se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu, se kterým si před lety zahrál svůj první koncert po úspěchu v soutěži Concertino Praga. Na koncertě mu zahráli i jeho mladí kolegové, dva violoncellisté: Alžběta Vlčková-Michalová a Petr Nouzovský, a taky dva houslisté, kteří prošli jeho luhačovickou letní školou: Jan Mráček a Petr Matěják. Všechny ale kromě samotného Hudečka nejvíc uchvátil skromný následovník dynastie Oistrachů Valery.

Foto: Aktuálně.cz

„Když dědeček Hudečka počátkem sedmdesátých let školil, vzhlížel jsem k němu s obdivem, přestože to byl tenkrát vlastně taky teprve kluk. Od té doby jsme stále, i když ne příliš často, v kontaktu. A moc mě potěšilo, že mě pozval na svůj gratulační koncert," přiznal Oistrach.

Hudeček, ze kterého doslova pryští vřelost, a to jak při hraní, tak při proslovech nebo rozhovorech, má díky své povaze stále širší publikum. Na koncertech ho už tradičně doprovází jeho neméně laskavá žena Eva. „Seznámili jsme se kdysi při natáčení televizní hry, ve které jí autor předepsal, že se zamiluje do houslisty. Takže moje manželka vlastně jako poctivá herečka dodnes naplňuje inscenační záměr. A dělá to báječně!" zasmál se Hudeček.

Tento týden se v rámci MHF Český Krumlov na to největší stále čeká: v sobotu se budou z Pivovarské zahrady linout tóny famózních Queenů, které pod svojí taktovkou znovu oživí britský skladatel a dirigent Tolga Kashif.

Čtěte také
The Queen Symphony v Krumlově! Povede ji sám její autor

Foto: Archiv Tolga Kashif

 

Právě se děje

Další zprávy