Hvorostovsky uhrane Krumlov. Zazpívá Verdiho árie

Kultura Kultura
18. 7. 2012 20:01
Slavný ruský barytonista zahájí festival v Českém Krumlově
Foto: Aktuálně.cz

Český Krumlov, Praha - Ruský barytonista Dmitri Hvorostovsky, který hlavně ženské publikum dokáže okouzlit nejen famózním zpěvem, ale také charizmatickým vzhledem, vystoupí už tento pátek 20. července v Českém Krumlově, a zahájí tak už jednadvacátý ročník Mezinárodního hudebního festivalu.

Vstupenky na koncert pod širým nebem, který začne ve 20:30 v Pivovarské zahradě, stojí od 825 do 5940 korun a několik jich je ještě stále k dispozici.

"Není náhodou, že tváří letošního festivalu se stal právě charismatický barytonista. Už dvacet let, která strávil na nejproslulejších operních jevištích světa, se prý divačkám v hledišti tají dech nejen z barvy jeho hlasu, ale i z barvy vlasů, která přitažlivě kontrastuje s jeho trvale mladistvou tváří. Jistěže výkony, kterými si Hvorostovsky získal prestiž, jsou podstatnější než jeho vzhled, ale mediálnímu ohlasu, bez něhož se dnes už ani vrchol světové klasické hudby neobejde, dokáže uhrančivý dojem pomoci," přiznává mluvčí festivalu Jiří Vejvoda.

Foto: Aktuálně.cz

Dva malé svaly v krku

V Praze stráví Hvorostovsky jen pár hodin. Hned po příletu směřoval na tiskovou konferenci a celý čtvrtek už bude zkoušet s orchestrem. Z Moskvy přiletěl běžnou linkou a na pražské Ruzyni se setkal po několika týdnech s rodinou, které se schoval, což je však podle jeho slov nezajímalo, jak ironicky podotknul. Maestro byl na setkání s novináři velmi pozitivně naladěn a vtipkoval mimo jiné o výrazném smíchu bývalého prezidenta Bushe, se kterým se setkal na jednom ze svým mnoha vystoupení v Rusku.

Hvorostovského manželka pochází z Itálie. "Uvědomuji si, že život mé rodiny závisí na dvou malých svalech v mém krku, ale to neznamená, že se o svoje hlasivky strachuji. Prostě žiju a snažím se dobře pracovat," prohlásil pěvec o svém vztahu k nejbližším.

Už v mládí ho přitahovaly Verdiho postavy a toužil si zazpívat jejich árie. "Příběhy oper Otello, Rigoletto nebo La traviata mě ovlivnily na celý život," řekl zpěvák. Když si poprvé zazpíval Rigoletta, splnil se mu tak letitý sen. Dodnes je pro něj postava výzvou: "Je to stále jedna z nejnáročnějších rolí pro baryton", prohlásil a vysekl tak poklonu Verdimu, kterého považuje za génia.

Kritici chválou na Hvorostovského adresu rozhodně nešetří. Básník barytonu, jeden z nejzázračnějších hlasů současnosti, karamelově zbarvený a provoněný luxusem a elegancí - to je jen malý výčet superlativ. Úspěšného krasavce ze sibiřského Krasnojarsku, který letos v říjnu oslaví padesátku, doslova "opěla" i newyorská kritička Louise Guintherová, které se většinou spíše umělci obávají.

Podle ní je jeho ochrannou známkou stříbrná hlava, intenzivní pohled a široká ramena, kromě toho ale taky vznešenost v chůzi a vzezření vrozené důstojnosti, autority a pýchy. To všechno pak jen doplňuje komplexnost jeho osobnosti.

Foto: Catherine Ashmore

Operní árie i neapolské písně

Páteční koncert začne Verdiho předehrou k opeře Nabucco a bude pokračovat áriemi od Glinky, Bizeta, Čajskovského, Wagnera, Rubinsteina nebo Chačaturjana.

Hvorostovsky zazpívá i neapolské písně od Tagliaferriho, Falva a Bixia. Famózní hlas doprovodí Symfonický orchestr Českého rozhlasu, kterému bude svojí taktovkou řídit brilantní pianista a dirigent původem ze San Francisca Konstantin Orbelian. S ním Hvorovsky pracuje už před dvanáct let. Orbelian měl již ve čtvrtek odpoledne první zkoušku se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu a s hudebníky se mu podle jeho slov pracovalo velmi dobře.

Hvorostovsky se v Česku představil už několikrát, a pokaždé s obrovským úspěchem. Nejvíce se zmiňuje jeho titulní role Evžena Oněgina, kterou zpíval ve Státní opeře Praha v roce 2000. Hvorovstovsky vzpomíná: "V Praze jsem si to užil. Celý den jsem chodil s průvodcem po památkách. Praha je jedno z nejkrásnějších měst na světě". Za zmínku určitě stojí i vystoupení na Pražském jaru o rok později. Tam za doprovodu klavíristy Mikhaila Arkadieva přednesl Čajkovského a Rachmaninovy písně.

Barytonista Dmitri Hvorostovsky
Barytonista Dmitri Hvorostovsky | Foto: www.festivalkrumlov.cz

V roce 2004 zpíval ve Smetanově síni Obecního domu a naposledy se v Praze představil v roce 2010 na festivalu Dvořákova Praha, kde se jeho hlas rozléhal po Dvořákově síni v Rudolfinu. Zpíval písně Čajkovského nebo Rachmaninova. Letos to bude vůbec poprvé, kdy se v Česku podívá jinam než do hlavního města. Na Prahu má zpěvák příjemné vzpomínky. Na tiskové konferenci si pochvaloval publikum, které dobře znalo jeho repertoár a vždy nadšeně reagovalo. Na závěr s humorným tónem prohlásil, že doufá v dobré počasí, aby se diváci během koncertu nerozutekli pryč.

Plány do budoucna

Vysněnou rolí pro Hvorostovského je Jago z Verdiho Otella. Toho si příští rok zazpívá ve vídeňské Staatsoper. Rád by si zazpíval i Otella: "Ale to se mi asi nikdy nesplní", rozesmál se maestro. (Role je určená pro tenor). Za nejvíce naplňující hudební zkušenosti považuje spolupráci s newyorskou Metropolitní operou, v níž účinkoval v Pikové dámě (Čajkovskij), Trubadurovi (Verdi) nebo Vojně a mír (Prokofjev).

Již druhé léto aktivně pracuje na nových nahrávkách, které vyjdou na CD. Nedávno dokončil poloviny nahrávek, v nichž zpívá písně od Šostakoviče a Liszta (Petrarcovy sonety). Před několika týdny zpíval s ruským sborem liturgické a lidové písně, jež budou také součástí nových alb.

Čtěte také
Dmitri Hvorostovky obejme svým barytonem Český Krumlov

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy