Hvězda světové opery zahájí festival v Krumlově

Luboš Mareček
20. 7. 2012 9:36
Hvězdný barytonista Dmitri Hvorostovsky okouzlí Krumlov
Foto: Profimedia.cz

Český Krumlov - Světově proslulý a respektovaný ruský barytonista Dmitri Hvorostovsky otevře v pátek 20.července svým pěveckým recitálem jednadvacátý Mezinárodní hudební festival Český Krumlov. Pořadatelé tak svěřili overturu přehlídky odehrávající se v magických zámeckých kulisách a pod širým nebem rodákovi ze sibiřského Krasnojarska, který v polovině října oslaví padesátku. Krumlovské vystoupení bude čtvrtou Hvorostovského zastávkou na české půdě. Poprvé zde zazpíval v roce 2000 v tehdejší Státní opeře Praha v roli Evžena Oněgina. Zahajovací operní gala obstará muž, který je i letošní tváří festivalu.

„Vždy vybíráme jednoho významného umělce. Dmitri Hvorostovsky dnes patří absolutně k světové špičce v interpretačním umění, navíc je i pro ženskou část populace přitažlivý,“ poznamenal ředitel festivalu Jaromír Boháč.

MHF Český Krumlov 2012

Pátek 20. 7. Operní galakoncert - Dmitri Hvorostovsky /baryton/
Sobota 21. 7. Gratulační koncert - Václav Hudeček /housle/ a hosté – Valerij Oistrach a další.
Čtvrtek 26. 7. Miriam Rodriquez Brüllová /kytara/, Kaprálová Quartet
Pátek 27. 7. Konstantin Scherbakov /klavír/, Jeongah Kim /housle/
Sobota 28. 7. The Queen Symphony
Sobota 4. 8. Pivovarská zahrada Balkánský národní večer Boban i Marko Marković Orkestar, Džezvica
Pátek 10. 8. Maškarní sál Musica Florea
Sobota 11. 8. Pivovarská zahrada Otto Sauter – 10 of the Best & Friends
Pátek 17. 8. Zámecká jízdárna MozART Group
Sobota 18. 8. The Canadian Tenors: Victor Micallef, Clifton Murray, Remigio Pereira, Fraser Waltersu

Uprostřed týdne pěvec přiletěl do Prahy, kde také zveřejnil a komentoval program svého recitálu, který prý potěší milovníky náročných árií i lehčích neapolských písní. Za zvuků Symfonického orchestru Českého rozhlasu a pod taktovkou amerického dirigenta Constantina Orbeliana představí výběr ze svého operního repertoáru, kdy zazní árie z oper George Bizeta a Petra Iljiče Čajkovského. Chybět nebudou dvě árie z oper Trubadúr a Rigoletto jeho velkého oblíbence Guiseppe Verdiho.

„Celých patnáct let trvalo, než jsem se dostal k roli Rigoletta, ale celou dobu jsem na ni myslel. Pro barytonistu je to jedna z nejnáročnějších rolí,"  poznamenal Hvorostovsky, jehož temně zabarvený hlas a technická brilance, ale také šedovlasá hříva patří ve světě klasické hudby k jeho poznávacím značkám.

Právě z Verdiho skladeb v Českém Krumlově Hvorostovsky zazpívá árie Tutto è deserto...Il balen del suo sorriso z opery Trubadúr a Cortigiani vil razza dannata z Rigoletta. Podle pořadatelů lístky na zahajovací koncert, kde v podání pěvecké hvězdy zazní čtrnáct árií, jsou stále ještě k mání. 

Vedení festivalu konstatovalo jisté finanční napětí v rozpočtu významné tuzemské hudební přehlídky, která má letos o deset milionů nižší rozpočet. „Letos máme zhruba 50 milionů korun. Propad je obrovský,“ uvedl ředitel Boháč. Ministerstvo kultury například ponížilo příspěvek ze dvou milionů na 800 tisíc korun. Většina peněz tak pochází od sponzorů. I tak nabídne akce špičkové interprety.

Jedna z nejdelších letních hudebních přehlídek v České republice potrvá od 20. července do 18. srpna a tradičně nabídne pět letních prodloužených víkendů pozoruhodné hudby. Vedle sólisty Metropolitní opery a dalších předních světových scén Hvorostovského mohou zájemci v Českém Krumlově slyšet kupříkladu výtečného klavíristu Konstantina Scherbakova a v monumentálním podání symfonického orchestru a dvou pěveckých sborů zazní známá The Queen Symphony tedy šestivětá skladba vystavěna na dvanácti melodiích z písní  legendární kapely. V nabídce ale není jenom klasika, ale také jazz v podání deseti z nejlepších trumpetistů světa či na hudebně-gastronomický balkánský večer.

Foto: Aktuálně.cz

Podle Boháče prostor opět dostanou špičkoví tuzemští interpreti jako třeba ikona české houslové školy Václav Hudeček, soubory  Musica Florea či Panochovo kvarteto nebo třeba houslista Bohuslav Matoušek. Svoje publikum už dávno má polské virtuózní kvarteto MozART Group.

Také závěrečný koncert 18. srpna, na kterém zazpívají mezinárodně úspěšní a mezižánrově zaměření čtyři tenoristé z Kanady(Victor Micallef, Clifton Murray, Remigio Pereira, Fraser Walters), slibuje skutečnou událost. Kvartet míchající klasiku i soudobý pop vystupoval například v show Oprah Winfreyové, na zahájení olympiády a dalších mezinárodních sportovních událostech, ale i na koncertech pro Baracka Obamu, George W. Bushe, Tonyho Blaira nebo královnu Alžbětu II.

Festival letos nabídne celkem tucet koncertů různých žánrů, které se uskuteční ve čtyřech různých koncertních prostorách v Českém Krumlově. 

Zajímavý epilog hudebního maraton  ještě  ve dnech 24. - 26. srpna obstarají tři reprízy úspěšného nastudování Leoncavallových Komediantů s Jihočeským divadlem v Českých Budějovicích, oblíbené opeře vystoupí v hlavní roli Cania slavný argentinský tenorista José Cura.

Čtěte také
Hvorostovsky uhrane Krumlov. Zazpívá Verdiho árie
Charisma v Krumlově? Rovnou čtyřikrát!
Spojit klasiku s recesí? Jde to! MozART Group to umí!
The Queen Symphony v Krumlově! Povede ji sám její autor
Houslové tóny famózního Hudečka zaplaví krumlovské nebe
Přezdívají mu Rachmaninov dneška. Přijede Scherbakov

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy