Přezdívají mu Rachmaninov dneška. Přijede Scherbakov

Red
5. 6. 2012 13:18
Nejvyhledávanější klavírista Konstantin Scherbakov přijede do Českého Krumlova
Foto: www.ceskykrumlov.cz

Český Krumlov - Není mnoho zemí a snad žádný významný orchestr, které ruský klavírista Konstantin Scherbakov nepoctil svojí virtuozitou. O reputaci jednoho z nejvyhledávanějších klavíristů dnešní doby mimo jiné svědčí to, že kompletním cyklem klavírních prací Sergeje Vasiljeviče Rachmaninova si vysloužil přezdívku „Rachmaninov dnešních dní".

Hru devětatřicetiletého klavíristy si budou moci v sobotu 27. července vychutnat návštěvníci Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov. Scherbakov tam v doprovodu půvabné houslistky Jeongah Kim a Symfonického orchestru Českého rozhlasu pod vedením Ondreje Lenárda vystoupí v od půl osmé večer v Zámecké jízdárně.

Lístky na vystoupení jsou k dispozici na webu Ticketstream od 130 do 930 korun.

Foto: Aktuálně.cz, www.festivalkrumlov.cz

Skutečná klasika

Scherbakov si pro Český Krumlov ze svého rozsáhlého repertoáru - jen CD vydal přes tři desítky - vybral skutečnou klasiku.

Na programu je Koncert pro housle a klavír d-moll od Felixe Mendelssohn-Bartholdyho, jednoho z nejvýznamnějších německých romantických hudebních skladatelů. Koncert d-moll sice podle odborníků nedosahuje kvalit proslulého koncertu e-moll, nicméně obsahuje množství poutavých pasáží. Zejména ve finální větě přijdou na řadu dnes populární cikánské názvuky.

Dalším v pořadí bude klavírní koncert b-moll jednoho z nejvýznamnějších hudebních skladatelů vůbec - Petra Iljiče Čajkovského. Toto dílo uzavřeného skladatele, který spájel prvky ruské lidové hudby s evropskou vážnou hudbou, patrně patří k jeho nejpozoruhodnějším - jeho úvodní pasáž patrně zná úplně každý.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Jedinečný zážitek

Sherbakov vyniká šíří i náročností repertoáru, který zahrnuje kompletní tvorbu Čajkovského, Medtnera, Skrjabina, Respighiho, ale i Godowského nebo Šostakoviče. Kritici hudebních časopisů se o Scherbakově hře vyjadřují jako o „delikátní a zapálené".

Německý okruh kritiků dvakrát ocenil nejvyšší známkou jeho nahrávku Godowského sonáty E minor, později také jeho interpretaci Beethovenovy Deváté symfonie adaptované pro piano.

V roce 2001 získal se Šostakovičovými 24 preludiemi a fugami Classical Award v Cannes a respektovaný server ClassicsToday.com tuto nahrávku lapidárně označil jako „triumf". 

Zázračné dítě

Fenomenální klavírista pochází ze sibiřského Barnaulu. Svoji kariéru zahájil v raném věku coby „zázračné dítě". Debutoval v pouhých pěti letech a v jedenácti si poprvé zahrál s orchestrem v Beethovenově prvním Klavírním koncertu. Jakmile se přestěhoval do Moskvy, začal navštěvovat Čajkovského konzervatoř ve třídě Lva Naumova.

Foto: www.festivalkrumlov.cz

Důležitý posun zažil ve dvaceti letech, kdy v roce 1983 zvítězil v Rachmaninově soutěži pro mladé nadějné pianisty, a poté již následovala řada dalších soutěžních úspěchů po celé Evropě. Mezinárodním debutem, který otevřel Scherbakovovu světovou kariéru, se stalo vystoupení na italském festivalu v Asolu.

V roce 1992 přesídlil do Švýcarska, jeho hvězda začala stoupat vzhůru a začala se rodit i jeho bohatá a ceněná diskografie pro EMI, Naxos a další světové labely.

Vedle intenzivní koncertní činnosti se Scherbakov věnuje pedagogické činnosti na Hochschule für Musik Winterthur v Curychu a vede různé mistrovské kurzy po celé Evropě.

Scherbakov vystoupil s šedesáti předními symfonickými orchestry po celém světě a je častým hostem prestižních koncertních domů a hudebních festivalů, namátkou v Salcburku, Lucernu, Bregenzu nebo Frankfurtu, ale také v zámoří.

Čtěte také:
Zázračné děti vyzrály a brzy zahrají Českému Krumlovu

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy