Queen do Čech nesměli. V Krumlově zazní symfonicky

27. 7. 2012 22:13
Queen Symphony pod taktovkou Tolgy Kashifa poprvé v Česku
Foto: Aktuálně.cz

Český Krumlov - The Queen Symphony zazní poprvé v Česku. Návštěvníci Mezinárodního hudebního festivalu v Českém Krumlově si známé motivy hitů slavné kapely vychutnají v podání velkého orchestru v sobotu 28. července v Pivovarské zahradě. Dirigovat bude sám její autor zkušený dirigent a skladatel Tolga Kashif.

Poprvé si třináct nejznámějších melodií rockové skupiny Queen osobitě rozpracovaných pro symfonický orchestr a dva pěvecké sbory mohli poslechnout Britové už před deseti lety. Tehdy se skladeb zmocnil sám Královský symfonický orchestr a na velkolepý koncert se přišli podívat i dva členové Queenů - kytarista Brian May a bubeník Roger Taylor. Právě May původně přislíbil, že přijede i do Krumlova, nakonec ale svoji účast odvolal.

Pomoc přímo od Maye a Taylora

A právě tito dva členové Queenů Kashifovi výrazně pomáhali a prý dokonce tu a tam ocenili způsob, jakým se odhodlal jejich tvorbu rozvinout. „Chtěl jsem jejich témata uchopit po svém, protože jsem schopný pracovat jen s takovým materiálem, se kterým sám souzním. Drobná ocenění od Maye a Taylora pro mě byla ale největší odměnou," zavzpomínal.

Foto: Archiv Tolga Kashif

A May se rozhodně nebál chválu pronést veřejně. „Brian May tehdy dirigenta a skladatele s turecko-kyperskými kořeny Kashifa označil za nejlepšího pokračovatele romantické tradice, který boří pravidla symfonické formy a pozdvihuje odkaz skupiny Queen do zcela jiných dimenzí," přiblížila tehdejší chválu na Kashifovu osobu mluvčí festivalu Mirka Štípková. Kashifovi tehdy pěkně dlouho tleskalo publikum vestoje, o zrodu celého díla přitom zpočátku trochu pochyboval.

Prvotní Kashifovy pochyby

„Nebyl jsem si jistý, jestli se dá takový hudební materiál převést do schémat klasické hudby. Když jsem se ale probral původními verzemi písní až do samých kompozičních základů, uvědomil jsem si, že tam není problém naleznout silná a někdy i lyrická témata, která by člověk v rockové oblasti vůbec neočekával," vzpomínal Kashif, podle kterého měl Freddie Mercury možná i díky svému uměleckému vzdělání stejně velký a neopakovatelný talent jako Pavarotti nebo Perlman.

Proces tvorby Queen Symphony vycházel z Kashifovy představivosti, do které skladatel zakomponoval i potřebnou improvizaci. „Původní nahrávky byly podnětem pro tvorbu přediva hraných i zpívaných tónů. Původní kytary jsem přetavil v plochy smyčců, zpěv a kytarová sóla zase do jazyka opery nebo do koncertantní podoby," vzpomínal zkušený skladatel na vznik díla.

Zanzibar zakázal slavit narozeniny svého slavného rodáka. Proto, že byl gay.
Zanzibar zakázal slavit narozeniny svého slavného rodáka. Proto, že byl gay. | Foto: Aktuálně.cz

Od první až k šesté větě

První věta vychází z motivu písně Radio Gaga a zároveň z refrénu Show Must Go On zabalených do lesa smyčců. Při skládání byl ale Kashif ovlivněný i One World, One Vision nebo I Was Born To Love You.

Druhá věta se nese v duchu Love Of My Life, která Kashifa inspirovala ke vzniku vznešeného koncertu pro klavír a orchestr, do kterého místy náhle skočí zvuky písní Another One Bites The Dust nebo Killer Queen.

Třetí věta využívá Who Wants To Live Forever a nabízí tuto melodii houslím a violoncellu, které podbarvují pochmurné tóny linoucí se z orchestru. Čtvrtá věta překvapí prudkou změnou inspirovanou skladbou Bicycle Race a pátá věta pak uvede všechny největší hity: Mama, Just Killed A Man, We Will Rock You nebo Scaramouche, vyvrcholí pak skladbou We Are The Champions a znovu se objeví i Who Wants To Live Forever - skladba, která se plynule přesune i do šesté věty, kterou velkolepý koncert skončí.

Velkolepý koncert zahraje Symfonický orchestr Českého rozhlasu, kterému bude zpívat Kühnův dětský sbor pod vedením sbormistra Petra Louženského a Kühnův smíšený sbor vedený Markem Vorlíčkem.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy