Zahájení festivalu Divadlo bylo zrušené. Někdo okradl herce, škoda dosahuje 150 tisíc

ČTK Kultura ČTK, Kultura
Aktualizováno 14. 9. 2023 6:16
Pořadatelé tuto středu večer v Plzni zrušili zahájení 31. ročníku Mezinárodního festivalu Divadlo. Někdo vykradl šatny vystupujících umělců, řekl ředitel přehlídky Jan Burian. "Neznámý pachatel odcizil z neuzamčené šatny osobní věci sedmi osob, škoda byla vyčíslena na 150 tisíc korun. Po pachateli i odcizených věcech pátráme," upřesnila ve čtvrtek policejní mluvčí Eva Červenková.
Plzeňský festival měla zahájit inscenace Eurípidova dramatu Trójanky v režii Jana Klaty.
Plzeňský festival měla zahájit inscenace Eurípidova dramatu Trójanky v režii Jana Klaty. | Foto: Michał Szlaga

Policie věc vyšetřuje pro podezření z krádeže a neoprávněného opatření, padělání i pozměnění platebního prostředku.

"Mrzí nás to, ale bohužel zahajovací představení Trójanky režiséra Jana Klaty bylo neplánovaně ukončeno z důvodu krádeže v šatně hereckého souboru. Politováníhodná událost festival Divadlo potkala poprvé za více než 30 let jeho existence," uvedl Jan Burian. Festival založený roku 1993 měla v Novém divadle od 19 hodin zahájit inscenace oceňovaného polského režiséra Klaty nazvaná Trójanky. Interpretaci antického dramatu o válce, osudu žen a barbarství vítězů přivezlo do Plzně gdaňské divadlo Teatr Wybrzeże.

Podle Lidových novin však během první části stopadesátiminutového představení pronikli do divadla neznámí pachatelé a ukradli herečkám platební karty, peníze, mobily, cennosti a doklady. "To umělkyně zjistily během pauzy a na jejím konci před diváky předstoupil režisér inscenace Jan Klata a ředitel festivalu Jan Burian a oznámili, že za těchto okolností nemohou umělkyně odehrát druhou půlku," napsal list.

Mluvčí akce Jiří Sedlák potvrdil, že úvodní představení bylo přerušeno po první části. "Plně chápeme, že soubor nemohl pokračovat v představení. Spolupracujeme s Policií České republiky na vyšetření a pomáháme souboru vyřešit formality. Omlouváme se a děkujeme za pochopení," dodal Jan Burian, který je kromě plzeňského festivalu zároveň šéfem pražského Národního divadla.

Inscenaci dle pořadatelů nejde opakovat, protože umělci už jsou na cestě domů. "Zpřísnili jsme společně se všemi místy bezpečnostní opatření ohledně vstupu do zákulisí ve všech prostorech, kde se festival odehrává," uvedl mluvčí Sedlák. Pokud by měl někdo z diváků zrušeného úvodního představení zájem o vrácení vstupného, má se obrátit na místo, kde si koupil lístek.

Hlavní program festivalu, jenž potrvá do 17. září, čítá 17 inscenací. Včetně epilogu a doprovodného programu nabízí 36 inscenací a akcí. Jak bude přehlídka pokračovat, zatím pořadatelé neuvedli.

 

Právě se děje

Další zprávy