Tichý večer tance. Na festival Tanec Praha se vrátí choreograf Forsythe

ČTK ČTK
17. 2. 2020 22:01
Mezinárodní festival současného tance a pohybového divadla Tanec Praha po 20 letech znovu představí oceňovaného choreografa Williama Forsytha. Jeho dílo nazvané A Quiet Evening of Dance (Tichý večer tance) slavnostně ukončí letošní ročník přehlídky, a to ve dnech 24. a 25. června v Hudebním divadle Karlín.
Ukázka z inscenace A Quiet Evening of Dance choreografa Williama Forsythea. | Video: I Teatri Fondazione Reggio Emilia

Oficiální zahájení akce obstará 1. až 3. června v Divadle Ponec italská choreografka Silvia Gribaudiová s inscenací Graces.

Festival zahájí choreografka Silvia Gribaudiová s inscenací Graces.
Festival zahájí choreografka Silvia Gribaudiová s inscenací Graces. | Foto: Riccardo Panozzo

Dvaatřicátý ročník přehlídky přivítá umělce z Evropy a zámoří, vedle Prahy se uskuteční také ve dvacítce dalších měst a obcí.

William Forsythe ve své inscenaci skládá poctu baletní technice a zároveň ji konfrontuje s hiphopem. "A Quiet Evening of Dance je vskutku tichý a minimalistický, žádá divákův intelekt a pozornost, získá si jej však intimní virtuositou, ladností pohybu i milou nezbedností," uvádějí pořadatelé festivalu.

"Jsme nadšeni, že se k nám přesně po dvaceti letech vrací jedna z největších osobností choreografického světa, William Forsythe. V roce 2000 tu byl se slavným Frankfurtským baletem a vyvolal vlnu nadšení," doplňuje ředitelka a zakladatelka Tance Praha Yvona Kreuzmannová.

Podle ní německý choreograf amerického původu ve svém díle propojuje svět klasického baletu se současnými trendy. Diváci navíc ocení i jeho jemný pohybový humor.

Tanec Praha začne 29. května a potrvá do 25. června. Další účinkující a program v Praze i dalších místech budou organizátoři zveřejňovat postupně. Chystají program pro děti a mladé diváky, diskuse či interaktivní workshopy nebo představení pod širým nebem.

Tanec Praha od roku 1989 pravidelně představuje aktuální zahraniční a českou taneční scénu, dává prostor experimentům i přesahům do jiných žánrů a v roli koproducenta podporuje vznik nových děl.

 

Právě se děje

Další zprávy