Národní divadlo Brno vloni přivítalo víc lidí než před pandemií

ČTK ČTK
10. 7. 2023 13:55
Národní divadlo Brno vloni přivítalo víc lidí než před pandemií

Na představení brněnského Národního divadla včetně festivalů, které pořádá, přišlo v uplynulé sezoně více lidí než před pandemií koronaviru. Dorazilo téměř 230 tisíc diváků, což je o 7500 více než v sezoně 2018/2019, poslední nenarušené restrikcemi proti šíření nemoci covid-19.

Divadlo hodnotí aktuální návštěvnost jako mimořádný úspěch v kontextu války na Ukrajině, ekonomické krize, vysoké inflace a společenské nejistoty. Divákům nabídlo 689 představení baletu, činohry a opery, návštěvnost dosáhla 70 procent kapacity.

Růst počtu diváků si ředitel Martin Glaser kromě kvality inscenací vysvětluje tím, že nezvýšil vstupné. Ceny chce zachovat i nadále, nebude to ale jednoduché. "Bohužel na nás inflace dopadá stále drtivěji a zřizovatelský příspěvek neobsahuje žádnou automatickou inflační doložku," říká Glaser.

Přestože město se snaží nárůst cen energií vykompenzovat, tlak na růst honorářů musí divadlo zvládat vlastními silami. "Jen konec záruk na technologie v Janáčkově divadle po rekonstrukci znamenal skokový nárůst provozních výdajů o celý milion korun," zmiňuje Martin Glaser.

Mnohé budovy, které divadlo spravuje, jsou navíc energeticky nehospodárné a potřebují opravy. Týká se to třeba ředitelství, kde kromě administrativy sídlí baletní soubor nebo výroba kostýmů, tedy zhruba 150 zaměstnanců. Z vlastních zdrojů instituce na opravy nemá.

 

Právě se děje

Další zprávy