Mezi řádky odkazuje na pandemii. Donutil má v Bílé nemoci dvojroli Galéna i maršála

ČTK ČTK
23. 4. 2023 11:26
V hlavní dvojroli známé hry Bílá nemoc od Karla Čapka se na sobotní premiéře v pražském Divadle ABC představil Miroslav Donutil. Režisér Michal Dočekal ho obsadil jak do role doktora Galéna, objevitele léku na bílou nemoc, tak do role militantního maršála.

Dvaasedmdesátiletý Donutil tak s Dočekalem navazují na spolupráci, která započala v Národním divadle a pokračuje nyní v Městských divadlech pražských, roku 2019 už zde připravili Smrt obchodního cestujícího. Divadlo ABC je momentálně jedinou scénou, kde mohou diváci vidět Donutila na jevišti.

V novince dále účinkují Eva Salzmannová, Tomáš Milostný, Milan Kačmarčík, Kryštof Krhovják, Radek Melša a Kristýna Jedličková, nejbližší reprízy následují 26. a 28. dubna a znovu 2. a 12. května.

Byť na scéně to přímo nezazní, mezi řádky diváci čtou odkazy na nebezpečnou nemoc, jíž v podobě pandemie lidstvo nedávno čelilo. Bílou nemoc ve hře také někteří zpochybňují, informace o ní vnímají jako propagandu a nevěří, že by se mohli nakazit. Na druhé straně je ve zde zpodobněné válce mocnosti s menším státem možné rozpoznat narážky k ruské válce na Ukrajině.

Tvůrci kladou důraz na otázku po charakteru nejen diktátorského maršála, ale také lékaře, který dle některých musí léčit každého a bezpodmínečně. V inscenaci zaznívají úryvky dobových citátů známých osobností, jež stály za utopistickými snahami o vynucení míru kladením ultimáta, a také dopisy především anonymních pisatelů, kteří zpochybňovali či hanili pacifistické názory Karla Čapka.

Prorocké drama z roku 1937 vypráví o střetu dvou nesmiřitelných vizí světa. Militantní maršál cítí jako svatou povinnost pozvednout národ skrze válku. Země zbrojí a mnozí na tom vydělávají. Právě v této chvíli objevuje doktor Galén lék na bílou nemoc, pro jeho distribuci má však podmínku: své tajemství vydá, pokud se všechny vlády dohodnou na míru.

Miroslav Donutil v roli maršála.
Miroslav Donutil v roli maršála. | Foto: Patrik Borecký

To je pro maršála nemyslitelné. Galén tedy odmítne léčit, zachraňuje jen ty nejchudší. Vyhrocené postoje hrdinů vyvolávají otázky, zda jde u Galéna o morálně oprávněný akt občanské neposlušnosti, nebo je odepření pomoci nemocným podobně fanatický krok jako maršálovo zuřivé zbrojení.

"Čapkova hra zkoumá myšlenkový experiment: je možné prosadit celosvětový mír? Za jakých okolností?" parafrázuje režisér Dočekal základní otázku hry. 

Požadavek mírotvorce a tichého extremisty Galéna je absolutní, a tedy v běžném světě i absurdní. "Znamená to, že máme o ideál přestat usilovat? Že můžeme nabídnout něco lepšího než ono tolikrát vysmívané a naivní: miluj, neválči? Tehdejší i dnešní dobové souvislosti jsou tragické a aktuálních asociací vyvolává Bílá nemoc mnoho," uvažuje Dočekal.

Karel Čapek po uvedení Bílé nemoci čelil útokům v novinách i anonymním dopisům. Kontroverzní názory obsažené ve hře vzbudily debatu o pacifismu a nacionalismu v době národního ohrožení.

"V inscenaci využíváme dobové materiály, které odkazují na debatu kolem Bílé nemoci. Soudobá diskuse svou výbušností připomene současné komentáře na internetu. Aktuálnost hry i výňatků z dobového tisku poukazuje na to, jak jsme, zdá se, nepoučitelní," doplňuje dramaturgyně Barbora Hančilová.

Video: V Národním divadle se s námi nerozloučili důstojně, říká Miroslav Donutil

Miroslav Donutil začátkem roku 2017 hovořil s Jolanou Voldánovou o tom, jak v Národním divadle skončil s inscenací Sluha dvou pánů. | Video: Jolana Voldánová
 

Právě se děje

Další zprávy