Jak nakládat s láskou. Bezručovo divadlo uvádí adaptaci Formanova filmu

Jak nakládat s láskou. Bezručovo divadlo uvádí adaptaci Formanova filmu
Barbora Křupková jako Andula a Jáchym Kučera coby Tonda.
Jakub Burýšek jako Maňas, Jáchym Kučera v roli Burdy a Vojtěch Johaník coby Vacovský.
Barbora Křupková jako Andula a Václav Švarc coby Milda.
Jakub Burýšek jako Maňas, Vojtěch Johaník coby Vacovský a Jáchym Kučera v roli Burdy.
Foto: ČTK
ČTK ČTK
10. 11. 2021 17:24
Divadlo Petra Bezruče v Ostravě připravuje adaptaci Lásek jedné plavovlásky, slavného filmu Miloše Formana. Režíruje umělecký šéf souboru Jan Holec, premiéra se koná tento pátek, 12. listopadu.

Komedie vypráví o prvních láskách, kocovinách a růžových brýlích, které možná spadnou dřív, než si je stačíme nasadit, avizují tvůrci. Ústřední pár Andulu a Mildu hrají mladé posily souboru Barbora Křupková v alternaci s Magdalénou Holcovou a Václav Švarc.

Snímek Miloše Formana patří k pilířům československé nové vlny, v roce 1967 byl nominován na Oscara. "Příběh naivní Anduly, pracovnice obuvnického závodu, která společně s kamarádkami touží po lásce, tak obletěl svět. Svůj půvab ale neztrácí ani dnes. Tvůrci inscenace použili z filmového zpracování pouze základní dějovou linii," upřesňuje mluvčí divadla Marcela Bednaříková.

Dramaturgyně Anna Smrčková s režisérem Holcem slibují svébytnou a autentickou interpretaci. V inscenaci se objeví nové situace i postavy. "Především nám jednotlivé obrazy, ať už při psaní, či zkoušení, začaly rozkvétat a dostávaly větší prostor. Navíc jsme příběh zastřešili společensko-vzdělávacím večerem, ve kterém budou diváci poučeni o tom, jak nakládat s láskou," doplňuje Holec.

Pro Divadlo Petra Bezruče zároveň vznikla originální hudba Davida Hlaváče a autorské texty Petra Vodičky.

Lásky jedné plavovlásky měly premiéru v srpnu 1965 na festivalu v Benátkách, Miloš Forman za ně získal nominaci na Zlatého lva. V Československu byl snímek uveden do kin 12. listopadu téhož roku. K námětu úspěšného snímku režisér použil skutečnou příhodu, kterou zažil.

Scénu pro ostravskou verzi připravil Ján Tereba, inspirována je dobovými kulturními domy. I kostýmní výtvarnice Paulína Bočková využila prvky z 60. a 70. let minulého století a zkombinovala je s některými aspekty dnešní módy.

Po páteční premiéře budou Lásky jedné plavovlásky znovu na programu 15., 20. a 25. listopadu. Všechna čtyři představení už jsou vyprodána.

 

Právě se děje

Další zprávy