Festival Tanec Praha bude mít dvě části, uvede novinku od Papaioanna

ČTK Kultura ČTK, Kultura
20. 5. 2021 13:25
Ve dvou částech se stejně jako loni uskuteční letošní ročník festivalu Tanec Praha. O slavnostní zahájení se 2. června postará italská choreografka Silvia Gribaudiová. V divadle Ponec uvede humorné dílo Graces. V kontrastu s vypracovanými postavami tří mužských tanečníků bude na jevišti sama ztělesňovat svobodu i přirozenost a bořit genderové stereotypy.
Dimitris Papaioannou svou novinku v Praze uvede hned po světové premiéře.
Dimitris Papaioannou svou novinku v Praze uvede hned po světové premiéře. | Foto: Julian Mommert

Vrcholem červnového programu se má stát hostování řeckého choreografa Dimitrise Papaioanna. Na Nové scéně Národního divadla uvede novinku Transverse Orientation hned po světové premiéře, a to 15., 16. a 17. června. Letní etapa festivalu se bude konat v Praze a dalších 21 obcích, potrvá do 1. července.

"Neseme obrovská rizika spojená s nejistotou, zda bude vývoj situace příznivý, zda bude zvýšena kapacita indoor představení nad 50 procent, zda nenastanou problémy s příjezdem zahraničních umělců, ale jsme přesvědčeni, že to stojí za to," říká zakladatelka a ředitelka festivalu Yvona Kreuzmannová.

"Historicky první hostování Dimitrise Papaioanna nás v červnu svými nesmazatelnými obrazy, imaginací a odvahou jistě naladí na jinou notu, stejně jako skvělá energie a inteligentní humor Silvie Gribaudiové," věří.

Šestapadesátiletý Papaioannou, který byl původně výtvarníkem, patří ke světové špičce v oboru. V silně vizuální a fyzické inscenaci klade otázky o podstatě člověka nebo směřování civilizace. V popředí jeho zájmu jsou světlo, krása i síla lidského těla, stejně jako archetyp býka, bájného Minotaura.

"Je to óda a zároveň sbohem našim předkům. Svým způsobem boří přežité vzorce a zároveň vytváří nové. S lehkostí a citem nás ale navrací k základním lidským hodnotám," avizují tvůrci představení, jež pracuje s hudbou Antonia Vivaldiho.

Zahraniční umělce v letní etapě Tance Praha doplní italský duet Harleking, což je mrazivá satirická interpretace postavy Harlekýna zkoumající historické spojitosti mezi komunikací, násilím a mocí na bázi klasické komedie dell'arte. V Harlekingu účinkují Ginevra Panzettiová a Enrico Ticconi.

Trailer z inscenace Transverse Orientation od Dimitrise Papaioannoua. | Video: Julian Mommert

Pořadatelé připravují také vystoupení domácích umělců v Praze i regionech, stejně jako loni se zaměří na venkovní produkce. Chybět nebudou ani dvě koprodukční premiéry nebo program zahrnující výstavu v Zámku Troja. Tou vyústí projekt Dancing Museums, s nímž souvisí i akce Silent Mob umělkyně Terezy Ondrové.

Mnoho projektů pracuje s aktivními diváky. Patří k nim Nibiru III - Loud Ring od profesionálních maďarských umělců, kteří zapojili místní teenagery. Stejnou věkovou skupinu si vybrala Marie Gourdainová pro zářijovou premiéru inscenace Ikarus.

Druhá, podzimní polovina festivalu přinese především představení Williama Forsytha A Quiet Evening of Dance, které je přesunuté z loňského roku. Inscenace, jež vznikla ve spolupráci se Sadler's Wells London Production, se uskuteční 11. září v Hudebním divadle Karlín.

 

Právě se děje

Další zprávy