Divadlo v Plzni začíná prodávat lístky, chystá komedii plnou záměn a omylů

ČTK ČTK
18. 5. 2021 20:30
Po sedmiměsíční pauze vynucené pandemií koronaviru začne plzeňské Divadlo J. K. Tyla opět hrát pro diváky příští středu 26. května. Dodrží všechna nařízená opatření. Do konce sezony uvede na třech scénách kolem 30 představení z repertoáru všech svých čtyř souborů.

Předprodej vstupenek začíná tuto středu dopoledne on-line nebo v pokladně pod Velkým divadlem ve Smetanových sadech. Diváci budou muset poskytnout kontaktní údaje pro účely případného epidemiologického šetření.

Kapacita hlediště všech scén je snížená na polovinu, diváci starší šesti let musí předložit test na koronavirus s negativním výsledkem, mít potvrzení o ukončeném očkování starší 14 dnů nebo potvrzení o prodělání covidu-19 ne starší než 90 dnů.

"Při vstupu do divadla bude všem divákům měřena teplota a samozřejmě platí povinnost ochrany dýchacích cest podle platných nařízení. Děkujeme všem za pochopení a věříme, že dodržování nutných opatření je neodradí od návštěvy divadla," vzkazuje vedoucí obchodního útvaru Edita Laštovková.

Obnovenou sezonu zahájí jeden z největších zdejších hitů, muzikál Elisabeth. Představitelka titulní role Soňa Hanzlíčková za roli císařovny Alžběty dostala plzeňskou cenu a Pavel Režný byl za roli Smrti vyznamenán cenou Thálie.

Z osvědčených titulů budou na programu komedie Brouk v hlavě s Martinem Stránským v hlavní dvojroli, anglický muzikál Billy Elliot, Verdiho opera Nabucco, muzikálový thriller Sweeney Todd, obnovená premiéru klasického baletu Šípková Růženka, punkrockový muzikál American Idiot nebo Bizetova Carmen.

Například na uvedení muzikálu My Fair Lady soubor kvůli koronaviru čekal více než rok. "Během uzavření divadel jsme stále zkoušeli, odehráli jsme i řadu představení bez publika, jsme připraveni a nemůžeme se dočkat, až přivítáme diváky v hledištích. Samozřejmě jsme i nervózní, nevíme, jaký zájem o představení bude," říká Martin Otava, ředitel divadla. To už prý diváky a jejich energii zoufale potřebuje. "Doufáme, že je různá omezení neodradí a že přijdou," dodává.

Z nově nazkoušených a před diváky dosud neodehraných představení například baletní soubor završí přípravu světové premiéry adaptace knihy Vyhoďme ho z kola ven, proslavené filmem Miloše Formana Přelet nad kukaččím hnízdem.

Operní soubor uvede operetu Netopýr nebo komickou Italku v Alžíru. Příznivci činohry se mohu těšit na čtyři nové tituly, a to na adaptaci Hrabalových Postřižin, tragigrotesku Karla Steigerwalda Neapolská choroba, pohádku Křemílek a Vochomůrka a komedii Španělská muška od německých autorů Franze Arnolda a Ernsta Bacha. Její slavnostní premiéra před obecenstvem se uskuteční až v září, uplynulou sobotu ji plzeňský soubor hrál neveřejně.

Komedii plnou záměn, nedorozumění a omylů v režii Natálie Deákové odsouval téměř rok, původně měla být uvedena vloni v červnu. Přípravy kromě koronaviru zkomplikovaly osobní příhody herců.

"Nemůže za to jen covid, ale i zlomená noha jednoho z hlavních představitelů, těhotenství či hledání obživy jedné z hostujících hereček daleko za oceánem, jejíž roli bylo nutné přeobsadit," popisuje vedoucí souboru činohry Apolena Veldová.

Děj Španělské mušky se točí kolem majitele továrny na hořčici, která je také jeho největší láskou, zapomenuté aférky se španělskou tanečnicí a jednoho nemanželského dítěte. "Diváci se mohou těšit na výjimečně napsanou komedii plnou zběsilého tempa. V titulní roli s výborným Michalem Štěrbou, který mě osobně překvapil obrovskou mírou komediálního talentu," slibuje dramaturgyně Johana Němcová.

Podle ní vynikající komediální výkon předvádějí také Zuzana Ščerbová, Jaroslav Matějka, Apolena Veldová, Monika Švábová, Marek Mikulášek nebo Matyáš Darnady. "Po neveselém a těžkém roce je to titul, který divákům odlehčí od starostí, zvedne náladu. Z inscenace čiší upřímná radost z divadla, která, myslím, pohltí i diváka," věří Němcová.

Franz Arnold a Ernst Bach společně napsali přes 20 her, často uváděných v Německu nebo Rakousku. Španělská muška měla světovou premiéru roku 1913 a dočkala se i filmových nebo televizních zpracování.

"Bach s Arnoldem napsali situační frašku o tom, jak krutě se nevyplácí zametat své staré hříchy pod koberec. Utahují si z pokrytectví měšťanské morálky a zároveň oslavují ryzost a zápal prvních lásek. Ne nadarmo je hra pojmenovaná po slavném afrodiziaku," poznamenává režisérka Deáková.

Inscenační tým doplňují scénograf Lukáš Kuchinka, kostýmní návrhářka Jana Smetanová a autor hudby Jakub Kudláč.

 

Právě se děje

Další zprávy