Činohernímu klubu je 50 let. Zažil hvězdy i Občanské fórum

ČTK ČTK
27. 2. 2015 22:00
Během padesáti let tu vzniklo 133 inscenací, které zhlédly téměř tři miliony diváků.
Padesát let Činoherního klubu. Mezi první a zároveň nejúspěšnější inscenace patřil Penzion pro svobodné pány. | Video: YouTube

Praha  - Činoherní klub v Praze oslavil v pátek večer padesátiny. Stalo se tak přesně v den výročí prvního představení - premiéry inscenace hry autora a režiséra Ladislava Smočka Piknik, která činnost této přední pražské scény před půlstoletím zahájila.

V hledišti usedla řada bývalých i současných členů divadla včetně Smočka. Druhý zakladatel této scény, dramaturg a její první šéf Jaroslav Vostrý, který v lednu oslavil čtyřiaosmdesátiny, však kvůli nemoci chyběl.

Oslavu zahájilo scénické čtení ukázky ze zmíněné hry, ve kterém se představili i Jan Kačer, Jiří Hálek a Josef Somr, kteří figurovali v prvním obsazení. Následoval křest knihy Činoherní klub 2005 až 2015 navazující na publikaci věnovanou historii této scény v letech 1965-2005, která vyšla před deseti lety.

Činoherním klubem prošlo mnoho výrazných osobností, z nichž velká část přišla v začátcích s Kačerem z Ostravy; například Petr Čepek, Jiří Hrzán a Jiřina Třebická. Už tehdy s ním spolupracovali filmoví režiséři. K nejoblíbenějším titulům patřil Penzion pro svobodné pány v režii Jiřího Krejčíka.

Hvězdné inscenace i založení Občanského fóra

Na jeho práci navázali Jiří Menzel a Evald Schorm. Excelovali tu Pavel Landovský, Věra Galatíková, Vladimír Pucholt, Jiří Kodet, Josef Somr, Libuše Šafránková či Josef Abrhám. Dnes je vystřídali Ondřej Vetchý, Nela Boudová, Bolek Polívka, Petr Nárožný, Ivana Chýlková, Jaromír Dulava, Vladimír Javorský a další.

V listopadu 1989 si Činoherní klub zahrál důležitou roli, když v jeho prostorech bylo založeno Občanské fórum. Režijní tým dnes vedle Smočka tvoří Ondřej Sokol a Martin Čičvák. Před 13 lety se tato scéna proměnila z příspěvkové organizace na obecně prospěšnou společnost.

"Rozhodnutí jsem nikdy nelitoval. Provoz je ekonomičtější, s penězi můžeme lépe a rozumněji hospodařit a jsme samostatní," komentoval to ředitel Vladimír Procházka. Novinkou podle něj bude projekt Činoherní Evropa, který na jeviště přivede přední evropské režiséry a světovou divadelní klasiku. Zahájí ho Ibsenův Nepřítel lidu v nastudování Gábora Zsámbékiho.

Jubileu Činoherního klubu věnuje pozornost kulturní kanál České televize ČT art. Tuto sobotu připomene jeho historii například slavnou komedií Tři v tom. "Na podzim to bude dokumentární cyklus Magický Činoherní klub režiséra Josefa Abrháma ml.," řekl ČTK šéf stanice Tomáš Motl. Oslavy spojí s dvouletým výročím existence ČT art a v přímém přenosu odvysílá 1. září kultovní hru Podivné odpoledne dr. Zvonka Burkeho.

Dramaturg, překladatel a herec Leoš Suchařípa kdysi poznamenal, že Činoherní klub byl vždy divadlem herců inspirovaných režiséry. "To je jádro všeho, co Činoherní klub je, byl, a pokud pánbůh dopustí, bude. Jinak to není možné formulovat," dodal. Během padesáti let tu vzniklo 133 inscenací, které zhlédly téměř tři miliony diváků. Divadlo zaměstnává 18 herců, další desítky tu hostují.

 

Právě se děje

Další zprávy