Foto: Ovace pro Josefa Somra a dvě Thálie za Romea i Julii

Josef Somr. K blížící se osmdesátce dostal Thálii za celoživotní mistrovství.
Herecká legenda získala Thálii za celoživotní mistrovství v činohře. On sám se domnívá, že ji dostal k osmdesátým narozeninám, které za několik dnů oslaví.
Potlesk pro Josefa Somra od kolegyň i kolegů z divadelní branže. "Načítám audioknihy, což je pro mě vlastně už jediná umělecká činnost. Moc si jí vážím, protože jsem to měl vždycky rád. Chci to dělat, dokud mi zdraví dovolí; začínám mít určité potíže s očima," řekl Somr. Občas se objevuje také na komorním jevišti Violy. "I to však má svůj konec," poznamenal.
Cenu Josefu Somrovi předal prezident herecké asociace Jiří Hromada a zástupkyně sponzorujících minerálek Maria Elena Pasquale.
Ceny Thálie udělila letos Herecká asociace už pojedenadvacáté, a slaví tak Mezinárodní den divadla, jak na to v úvodu ceremoniálu upozornil její prezident Jiří Hromada.
Foto: Ludvík Hradilek
Ludvík Hradilek Kultura Ludvík Hradilek, Kultura
29. 3. 2014 23:13
V Národním divadle ocenila Herecká asociace Tháliemi nejlepší výkony v roce 2013 i celoživotní herecké mistrovství. Nejúspěšnější inscenací se stal balet Romeo a Julie v Národním divadle.

Fotogalerie - Josef Somr se stal držitelem ceny Thálie za celoživotní činoherní mistrovství. Zaplněné hlediště Národního divadla mu dlouho aplaudovalo vestoje.

Zvláštní cenu Kolegia Cen Thálie převzal režisér, dramatik a spoluzakladatel Činoherního klubu Ladislav Smoček.

"Děkuji za to, že bylo pochopeno snažení moje i našeho divadla, které se zásadně vyjadřuje přes herce. Od začátku jsme se cítili jako divadlo režírovaného herce," upozornil Smoček, který v současné době pracuje na tématu pro příští sezonu, jehož původním autorem je George Bernard Shaw.

Ceny Thálie za rok 2013

Činohra

Ženský výkon:
Tereza Vilišová (role Amy ve hře Daniela C. Jacksona Můj romantický příběh, Divadlo Petra Bezruče, Ostrava)

Nominované:
Jana Kubátová (role Maureen ve hře Martina McDonagha Kráska z Leenane, Divadlo J. K. Tyla, Plzeň); Tereza Novotná (titulní role ve hře Henrika Ibsena Nora, Slovácké divadlo, Uherské Hradiště)

Mužský výkon:
Petr Mikeska (role Paula Verlaina ve hře Christophera Hamptona Úplné zatmění, Městské divadlo Mladá Boleslav)

Nominovaní:
Karel Dobrý (role Pařeza - Andreje Daniloviče ve hře Vladimira Sorokina Den opričníka, Studio Hrdinů, Praha); Miloslav König (role Georgese Duroye ve hře Guye de Maupassanta Miláček, Městské divadlo Kladno)

Opera

Ženský výkon:
Jana Šrejma Kačírková (titulní role v opeře Gaetana Donizettiho Anna Bolena, Národní divadlo moravskoslezské, Ostrava)

Nominované:
Maida Hundelingová (role Elsy z Brabantu v opeře Richarda Wagnera Lohengrin, Národní divadlo moravskoslezské, Ostrava); Daniela Straková Šedrlová (role Donny Elvíry v opeře Wolfganda Madaea Mozarta Don Giovanni, Národní divadlo, Brno)

Mužský výkon:
Jiří Přibyl (titulní role v opeře Giuseppe Verdiho Falstaff, Moravské divadlo, Olomouc)

Nominovaní:
Jiří Brückler (role markýze Rodriga v opeře Giuseppe Verdiho Don Carlo, Státní opera - Národní divadlo, Praha); Richard Samek (role Fausta v opeře Charlese Gounoda Faust a Markétka, Divadlo J. K. Tyla, Plzeň)

Opereta, muzikál a jiný hudebně dramatický žánr

Ženský výkon:
Lucie Bergerová (role Alžběty Báthoryové v muzikálu Báthoryčka, Těšínské divadlo, Český Těšín)

Nominované:
Monika Absolonová (titulní role v muzikálu Mary Poppins, Divadlo Hybernia, Praha); Martina Šnytová (role Heleny v operetě Jacquese Offenbacha Krásná Helena, Národní divadlo moravskoslezské, Ostrava)

Mužský výkon:
Marek Holý (titulní role v muzikálu Zorro, Divadlo Hybernia, Praha)

Nominovaní:
Aleš Briscein (role Parise v operetě Jacquese Offenbacha Krásná Helena, Národní divadlo moravskoslezské, Ostrava); Jiří Langmajer (role Maurice Chevaliera v muzikálu Mata Hari, Divadlo Broadway, Praha)

Balet a pantomima a jiný tanečně dramatický žánr

Ženský výkon:
Marta Drastíková (role Julie v baletu Sergeje Prokofjeva Romeo a Julie, Národní divadlo, Praha)

Nominované:
Martina Diblíková (role matky v baletu Krvavá svatba, Divadlo J. K. Tyla, Plzeň); Nikola Márová (role Královny Mab v baletu Sergeje Prokofjeva Romeo a Julie, Národní divadlo, Praha)

Mužský výkon:
Ondřej Vinklát (role Romea v baletu Sergeje Prokofjeva Romeo a Julie, Národní divadlo, Praha)

Nominovaní:
Vikor Svidró (titulní role v baletu Kauza Kafka, Jihočeské divadlo, České Budějovice); Matěj Šust (role Merkucia v baletu Sergeje Prokofjeva Romeo a Julie, Národní divadlo, Praha)

Thálie za celoživotní mistrovství

Petr Koželuh (balet)
Dagmar Rosíková (opereta, muzikál a jiný hudebně dramatický žánr)
Zdeněk Švehla (opera)
Zdeněk Peřina (loutkohra)
Josef Somr (činohra)

Cena Thálie pro činoherce do 33 let

Martin Siničák, HaDivadlo Brno

 

Právě se děje

Další zprávy