Sardinky na scéně a vztahy mezi herci. V Brně hrají komedii o divadelním provozu

ČTK ČTK
1. 5. 2023 19:30
Situační komedii o tvůrčím procesu a vztazích mezi herci uvedla činohra brněnského Národního divadla. Autorem hry Bez roucha je dnes devětaosmdesátiletý britský dramatik Michael Frayn. Napsal ji s hlubokou znalostí divadelního provozu a velkou dávkou humoru i nadsázky. Inscenaci režíruje Lukáš Brutovský.

Po páteční a sobotní premiéře bude Bez roucha znovu na programu Mahenova divadla 5. a 14. května. Odehrává se v malém anglickém divadle, které čeká premiéra. Napětí houstne, režisér je nervózní, herci zapomínají text, dveře nejdou otevřít a talíř se sardinkami coby rekvizita působí samé potíže. Když se k obvyklým problémům při zkoušení přidají nedořešené vztahy mezi herci, o drama je postaráno.

Fraynova hra dle brněnských divadelníků poskytuje příležitost pro herecký koncert. Postavy vystupují ze svých rolí a okamžitě improvizují.

"Bez roucha je moje první čistokrevná komediální inscenace. Od začátku jsme všichni věděli, že je to nemilosrdný žánr. Ten text vám nic nedá zadarmo," říká režisér Lukáš Brutovský, který s činohrou brněnského Národního divadla spolupracuje podruhé. Dříve nastudoval Doktorku v divadle Reduta.

Bez roucha mělo světovou premiéru v roce 1982, už sedm let nato jej poprvé uvedlo Mahenovo divadlo. Od té doby bylo mnohokrát k vidění i na dalších českých scénách, a to pod různými názvy, například Zepředu, zezadu, Sardinky na scénu nebo Ještě jednou zezadu.

"Text Michaela Frayna je unikátní tím, že dokázal vytvořit skvělou typologii postav, jejichž jednání je neodmyslitelně spjato také se specifickým pohybem na scéně nebo akcí s rekvizitami. Dveře, sardinky nebo třeba i kaktus se v této hře stávají rovnocennými partnery," říká dramaturgyně Barbara Gregorová. Podle ní zkoušky zahrnují "stovky gest, několik talířů sardinek, nespočetněkrát zavřené a otevřené dveře i zdánlivý chaos, který však musí fungovat jako hodinky, aby mohl být vykoupený smíchem".

Hlavní roli režiséra ztvárnil Tomáš Šulaj, v dalších úlohách účinkují Hana Tomáš Briešťanská, Štěpánka Romová, Tomáš David nebo Petra Lorencová.

 

Právě se děje

Další zprávy