Herci ze Zábradlí přeplavali Vltavu, uvedou inscenace o Havlovi i Gottovi ve Vegas

ČTK ČTK
7. 9. 2023 14:41
Přeplaváním Vltavy ze Střeleckého ostrova na Smetanovo nábřeží tuto středu umělci spojení s pražským Divadlem Na zábradlí zahájili jeho 66. sezonu. Známá pražská scéna v ní uvede šest novinek, první má premiéru už příští čtvrtek 14. září. Jmenuje se Bar a diváci v ní uvidí, co se děje v divadelním baru, zatímco oni sedí v potemnělém hledišti.
Herci Kateřina Císařovská a Václav Vašák z pražského Divadla Na zábradlí vylézají z Vltavy.
Herci Kateřina Císařovská a Václav Vašák z pražského Divadla Na zábradlí vylézají z Vltavy. | Foto: ČTK

Inscenace vzniká podle konceptu herečky Kateřiny Císařové a režijně-dramaturgické dvojice Petra Erbese a Borise Jedináka. Vznikla z impulzu herců a zaměstnanců divadla, kteří v ní vzpomínají na různé příhody a zážitky. Hrát se bude v divadelní kavárně.

V říjnu režisér Jan Mikulášek uvede adaptaci korespondence francouzských intelektuálů Michela Houllebecqa a Bernarda-Henriho Lévyho, kterou v českém překladu Alana Beguivina pod názvem Veřejní nepřátelé vloni vydalo nakladatelství Vyšehrad. V intenzivním hereckém duelu se představí Miloslav König a Václav Vašák.

Podle literární předlohy vzniká také Mikuláškův projekt Uvnitř banánu, inspirovaný stejnojmennou knihou hudebního kritika Pavla Klusáka. Literární sféře zůstane věrná i komorní inscenace Jiřího Jelínka Franz a kavka, plánovaná na leden 2024 v prostoru Eliadovy knihovny. Anežka a Barbora Kubátovy zde divákům od čtyř let i dospělým zprostředkují osobnost spisovatele Franze Kafky, od jehož úmrtí uplyne 100 let.

V březnu se s biografickým materiálem na Zábradlí popasuje Jiří Havelka, který uvede inscenaci věnovanou osobnosti Václava Havla. S ním byla scéna spjatá, disident a pozdější prezident tu v 60. letech minulého století začínal jako jevištní technik a premiéru zde měly jeho hry Zahradní slavnost nebo Vyrozumění.

Poslední premiérou sezony bude polodokumentární sonda do půlročního amerického angažmá Karla Gotta nazvaná Bůh v Las Vegas režírovaná Petrem Erbesem a Borisem Jedinákem, autory loňské inscenace Discoland. Tento projekt inspirovala kniha o Gottovi opět od novináře Klusáka.

Herci, zaměstnanci a přátelé pražského Divadla Na zábradlí poté, co při zahájení sezony přeplavali Vltavu.
Herci, zaměstnanci a přátelé pražského Divadla Na zábradlí poté, co při zahájení sezony přeplavali Vltavu. | Foto: ČTK

I když zájezd do Las Vegas se týkal mnoha umělců, Karel Gott byl v tomto případě hlavní postavou. "Zajímá nás osud i dalších hudebníků či tanečníků, kteří tam byli s ním. Některé jejich osudy mohou být mnohem zajímavější a pohnutější než osoba Karla Gotta," uvádějí tvůrci, kteří zatím sbírají svědectví o tomto zájezdu z roku 1968.

Divadlo Na zábradlí zároveň otevřelo mecenášský klub, který nazvalo Klub Štědroňů. Petr Štědroň je deset let ředitelem divadla, Dora Štědroňová působí jako umělecká vedoucí. Program umožňuje nejvěrnějším návštěvníkům zkusit si některé divadelní profese, nahlédnout do procesu zkoušení nebo se setkat s tvůrci po premiérách. Při středečním zahájení sezony měla zároveň vernisáž výstava kostýmní výtvarnice Sylva Zimula Hanáková, jejíž práce budou celé září zdobit prostor divadelní kavárny.

Video: V Gottově příběhu jsou nesrovnalosti, říká Klusák

"Pokračovat v kariéře bylo pro Karla Gotta důležitější než osvědčit vztah k hodnotám," řekl v DVtv předloni hudební kritik Pavel Klusák. | Video: Daniela Písařovicová
 

Právě se děje

Další zprávy