Noc divadel: Do Dejvic či k Cimrmanům na kole

ČTK ČTK
15. 11. 2014 23:05
I když jde o "noc divadel", která se tradičně třetí listopadovou sobotu koná v desítce evropských zemí, řada programů začala na mnoha místech už odpoledne.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: youtube.com

Praha - Druhý ročník Noci divadel otevřel dnes zájemcům z řad veřejnosti na 120 scén z 29 českých a moravských měst. Nalezli v nich prohlídky zákulisí, workshopy, hudební produkce, účast na zkouškách, soutěže či přednášky.

I když jde o "noc divadel", která se tradičně třetí listopadovou sobotu koná v desítce evropských zemí, řada programů začala na mnoha místech už odpoledne.

Do divadla na kole

Letošní novinkou byly cyklojízdy, které Institut umění-Divadelní ústav (IDU) jako organizátor připravil s iniciativou Auto*Mat. Desítky lidí se na kolech vydaly na pět tras spojujících celkem patnáct divadel. Ti první měli sraz už před 14:00 u Dejvického divadla, kde si prohlédli jeho zázemí a šlapali do Studia Hrdinů a Studia Alta u Výstaviště v Holešovicích.

Další sportovně založení diváci vyrazili z náměstí Jiřího z Poděbrad. Jejich cílem bylo například Divadlo Járy Cimrmana, kde se mohli zamyslet nad přínosem velkého Čecha cyklistice, divadlo Ponec, jehož taneční workshop rozpohyboval i jiné části jejich těl, Archa či Divadlo Kámen, které připravilo improvizaci na téma Cyklistika ve městě.

Premiérové Vinohrady

Poprvé se Noc divadel konala na Vinohradech, kde byl největší zájem o dvě vydání Večeru bez líčidel s ředitelem této scény Tomášem Töpferem a účast na zkoušce nové inscenace hry Slawomira Mrožka Láska na Krymu, kterou Juraj Deák připravuje na 19. prosince. Zájemci viděli i bourání kulis a na tři stovky jich nahlédlo do tajemství jevištní techniky. Další stovky zavítaly do Stavovského a Národního divadla.

Knihovna Václava Havla připravila scénické čtení aktovky Audience a televizní záznamy inscenací Ztížená možnost soustředění a Largo desolato. Další Audienci mohli ohlášení zájemci zhlédnout v "bytovém divadle Ferdinanda Vaňka" spolku Kašpar v podání Jana Potměšila a Jakuba Špalka.

Živo bylo v Řeznické; úspěch měl workshop na téma Facky a rány pěstí, neboli jak řečí těla oklamat diváky. Zpravodaj ČTK zastihl ve zkušebně Arnošta Goldflama při čtení aktovek z připravovaného cyklu dramatických detektivek. Rodinná atmosféra vládla v nedaleké Ypsilonce, která si připomíná půlstoletí existence. Příchozí prošli šatnami a dozvěděli se střípky z připravovaných inscenací Zábava (premiéra 16. prosince) a Sežeňte Mozarta! (premiéra 18. ledna 2015).

Na šest desítek studentů Divadelní fakulty bavilo příchozí v Disku, a to souběžně na třech scénách. Šlo o ukázky z tvorby absolventských ročníků herectví kateder činoherního a alternativního a loutkového divadla včetně muzikálového pásma i bluesového koncertu. Kavárnu a foyer zaplnila interaktivní výstava Moc divadel, upoutávkou byly krátké produkce ve výlohách do Karlovy ulice.

Profesionálové Švandova divadlo nabídli herecký kabaret, koncert, Automat na filmy hostujícího souboru Buchty a loutky, jehož členové umí "přehrát" jakýkoliv film na přání publika, a mimořádné představení Crash u potoka podle románu Karoliny Světlé. Většinou zúčastněných scén se přesně v 19:00 rozlehl společný potlesk.

Noc začala po poledni

Středem veškerého dění byl barokní Manhartský palác v Celetné ulici, kde Divadelní ústav sídlí. Už po poledni tu v informačním středisku přivítali podle koordinátorky Elišky Černé spoustu lidí a informovali je o programu dostupném na adrese www.nocdivadel.cz. "Celkem jich k nám přišlo na 600," řekla Černá ČTK.

Zájemci si prohlédli výstavu věnovanou herci a dramatikovi Pavlu Landovskému a zúčastnili se přednášek zaměřených na historii českého divadla. Nádvoří paláce v každou celou hodinu oživila performance scénografické výstavy Pražské quadriennale, jejíž 13. ročník bude v červnu 2015. Příchozí sledovali on-line přenosy z divadel z celé ČR.

 

Právě se děje

Další zprávy