Noc divadel: Přijeďte na kole a poznejte divadelní zákulisí

ČTK Kultura ČTK, Kultura
14. 11. 2014 14:41
Noc divadel nabízí netradiční divadelní zážitky po celém Česku. Vyzkoušejte si kostýmy herců, prozkoumejte zákulisí velkých scén nebo si zatančete na prknech, která znamenají svět.
Účastníci se ve vybraných divadlech mohou nechat profesionálně namaskovat
Účastníci se ve vybraných divadlech mohou nechat profesionálně namaskovat | Foto: Noc divadel

Praha - Téměř 120 souborů a divadel z 29 českých měst se v sobotu 15. listopadu zúčastní Noci divadel. Návštěvníkům nabídnou své produkce i prohlídky zákulisí, soutěže, workshopy, přednášky či výstavy.

"Letošním společným tématem jsme zvolili Rok české hudby. Novinkou budou pražské cyklojízdy připravené ve spolupráci se sdružením Auto*Mat, které propojí jednotlivé scény," uvedla ředitelka Institutu umění - Divadelního ústavu (IDU) Pavla Petrová.

Noc divadel
Autor fotografie: Noc divadel

Noc divadel

Praha

  • Komentované prohlídky zákulisí v Hudebním divadle Karlín, Jatka 78, Divadle Na zábradlí, Semaforu, Divadle Archa, Ypsilon a dalších
  • Bourání scény v Divadle na Vinohradech
  • Scénické čtení v Knihovně Václava Havla, Meetfactory, Na fidlovačce a dalších
  • Celkem pět cyklistických tras napříč Prahou

Brno

  • Tanec pro Leoše - týmová úkolová hra pro dospělé v brněnských divadlech vyvrcholí o půlnoci v Divadle na Orlí
  • Komentované prohlídky zákulisí v Buranteatru, Divadlo na Orlí, Studio Marta a dalších
  • Jak se dělá klaun? v divadle Bolka Polívky 

České Budějovice

  • Výstava loutek, ukázk avýroby loutek, fotoateliér ve stlyu Star Trek

Hradec Králové

  • Prohlídky garderobiéren, vlásenkáren, autogramiáda hereckého souboru a "selfie point" v Klicperově divadle

Olomouc

  • Celoměstská hra v režii Moravského divadla a Ansámblu Oz

Cheb

  • Západočeské divadlo nabízí celodenní program na jevišti a guláš k večeři

Jihlava

  • Program Mimochodník si připravili herci z De facto mimo, kteří ropodučují vzít si na akci spcák. Spát se bude totiž přímo v prostorách Diodu

Ostrava

  • Noční pouť od divadla k divadlu se zastávkami v každém ze zúčastněných divadel

Cílem spolupráce s iniciativou Auto*Mat je podporovat veřejnou, pěší a cyklistickou dopravu a zasadit se o zvýšení kvality života a pohybu ve městě. Noc divadel nabízí pět tras, jejichž součástí bude návštěva pražských scén. "Na webu Noci divadel naleznou zájemci přehledný program, kde si mohou určit, zda chtějí navštívit akci hudební, vzdělávací, vhodnou pro rodiny s dětmi nebo seniory, workshopy, výstavu či komentovanou prohlídku," vysvětlila koordinátorka akce Martina Černá.

Například bojovou hru věnovanou Leoši Janáčkovi připraví brněnské scény, zatímco Moravské divadlo Olomous chystá focení zájemců s herci v kostýmech. Na výstavy kostýmů a rekvizit spojené s prohlídkami interiérů, zákulisí a dílen zve královéhradecké Klicperovo divadlo. V Chebu naleznou zájemci interaktivní programy už před polednem. Doplní je půjčování kostýmů a improvizační herecká dílna.

Divadlo na Vinohradech se letos Divadelní noci účastní poprvé a ukáže, jak se bourá divadelní scéna, nebo pozve zájemce na zkoušku nové inscenace. Inscenovaná čtení i výtvarnou dílnu připraví Divadlo na Fidlovačce. Živo bude i u Cimrmanů či v Knihovně Václava Havla, kde se bude předčítat jeho aktovka Audience a dojde i na televizní záznamy Havlových her.

Institut umění - Divadelní ústav se otevře veřejnosti. Kromě možnosti nahlédnout do barokního Manharstkého paláce v Celetné ulici si zájemci prohlédnou výstavu věnovanou nedávno zesnulému herci a dramatikovi Pavlu Landovskému. Přednáškový cyklus se zaměří na různá období historie českého divadla a připomene Josefa Svobodu, velikána divadelní scénografie a popularizátora principu Laterny magiky. Nádvoří v každou celou hodinu oživí performance Pražského quadriennale, jehož 13. ročník bude od 18. do 28. června 2015. Po celý den se uskuteční on-line přenosy z divadel z celé ČR zapojených do této akce.

Noc divadel se v Česku uskuteční podruhé. Je součástí evropského projektu European Theatre Night, který od roku 2008 prezentuje divadlo vždy třetí listopadovou sobotu. Loni se konala ve 25 českých a moravských městech, zúčastnilo se jí 80 souborů a do divadel přivedla přes 40 tisíc návštěvníků.

 

Právě se děje

Další zprávy