Režisér Robert Wilson se stal Přítelem českého umění

ČTK Kultura ČTK, Kultura
1. 5. 2014 11:12
Granátovou hvězdu od mecenáše inscenace 1914 převzala operní pěvkyně a herečka Soňa Červená. Právě ona se zasloužila o Wilsonův další návrat do Prahy.
Soňa Červená s Granátovou hvězdou od Bohemian Heritage Fund.
Soňa Červená s Granátovou hvězdou od Bohemian Heritage Fund. | Foto: 2media

Praha - Režisér a výtvarník Robert Wilson se stal "přítelem českého umění", když po světové premiéře inscenace 1914 ve Stavovském divadle převzal od ministra kultury Daniela Hermana medaili Artis Bohemiae Amicis za zásluhy o šíření dobrého jména české kultury.

Režisér Robert Wilson dostal řád na premiéře jeho inscenace 1914.
Režisér Robert Wilson dostal řád na premiéře jeho inscenace 1914. | Foto: 2media

Ocenění Artis Bohemiae Amicis je udělováno osobnostem, které se zasloužily o dobrý zvuk české kultury a umění doma i v zahraničí. Byli jím vyznamenáni například scénograf Josef Svoboda, fotograf Josef Koudelka, herci Lubomír Lipský, Emília Vašáryová, Jiřina Jirásková, dirigent Charles Mackerras, malířka Jitka Válová, spisovatel Jiří Stránský, režisér Jiří Menzel a spisovatel a výtvarník Petr Sís.

V rámci premiérového večera převzala operní pěvkyně Soňa Červená Granátovou hvězdu, kterou jí udělil sponzor představení Bohemian Heritage Fund za "trvalé obohacení národní kultury", jak to odůvodnil předseda správní rady Pavel Smutný. První držitelkou šperku ve tvaru medaile s hvězdou a českým granátem v jejím středu se loni v listopadu stala cembalistka Zuzana Růžičková.

Právě Červená se zasloužila o to, že Wilson, proslulý posouváním hranic divadla, Prahu opět zařadil do svého pracovního diáře; spolupracuje s ní už téměř tři desítky let. V nejnovější Wilsonově inscenaci hraje Čas.

Wilson byl autorem scénické výpravy a konceptu světelného designu inscenace 1914. V ní se klíčový román české literatury, Haškovy Osudy dobrého vojáka Švejka, který je ironickým šklebem nad válkou a její absurditou, setkal s protiválečnou hrou Karla Krause Poslední chvíle lidstva. Výsledkem je aktuální kabaret plný scénických obrazů, hudby a překvapivého humoru, který je podobenstvím nejen o roce 1914, ale i o životě sto let po začátku války, která ve skutečnosti odstartovala 20. století.

"Inscenace může být něčím velmi tragickým, těžkým, náročným - konec konců je o válce. Ale talent herců do této tmy vnesl lehkost a humor. Neměli bychom pracovat v divadle, nedokážeme-li se smát," uvedl už na začátku zkoušek režisér, který hercům neříká, co si mají myslet, ale co mají dělat.

Podle ředitele Národního divadla Jana Buriana tím nejcennějším nejsou peníze, ale pracovitost, talenty a profesionalita. Premiérový večer podle něj potvrdil, že české první scéně nechybí. Inscenaci, na níž se podílely divadla z Bratislavy a Budpešti, označil za projekt tří zemí, které spolu žily a sdílely společný osud. Šéf činohry Michal Dočekal výsledek charakterizoval jako noc kouzel.

 

Právě se děje

Další zprávy