Průkopník hipsterství. Do Prahy se vrátí písničkář Devendra Banhart

Kultura Kultura
4. 12. 2023 12:34
S novou deskou nazvanou Flying Wig, kterou vydal v září, do Česka příští rok přijede písničkář Devendra Banhart. Dvaačtyřicetiletý Američan s venezuelskými kořeny na sebe upozornil začátkem tisíciletí jako předskokan kapely Sonic Youth. Tehdy jeho hudbu někteří označovali souslovím freak folk.
Hudebník Devendra Banhart.
Hudebník Devendra Banhart. | Foto: Dana Trippe

Banhart zahraje 6. srpna 2024 v pražských Žlutých lázních, oznámila agentura Fource Entertainment, která koncert pořádá. Vstupenky budou v prodeji od pátečního dopoledne.

Hudebník zatím v Česku účinkoval dvakrát, poprvé roku 2013 na festivalu Colours of Ostrava, naposledy v lednu 2020 v pražské Akropoli. Tehdejší vystoupení završil písní Carmensita, v jejímž bollywoodsky laděném videoklipu účinkovala písničkářova někdejší přítelkyně, hollywoodská herečka Natalie Portman.

Nálepka freak folk, stejně jako české přívlastky "divný" nebo "bláznivý", chtěla začátkem tisíciletí vystihnout tehdejší vlnu písničkářů, k nimž kromě Banharta patřilo sesterské duo CocoRosie, androgynní Antony and The Johnsons nebo křehký Sufjan Stevens. Všichni společně předběhli a spoludefinovali nálady mileniálů, napsal kritik Pavel Klusák.

Podle něj si mladík hippiesácky kristovského zjevu Banhart dodnes udržuje relevanci bohémsky svéhlavého autora, jehož hravé, surrealistické, imaginativní, ale také zranitelné či někdy psychedelické písně se uprostřed technologické éry potkaly s návratem k akustickému písničkářství a pomohly formovat představu o hipsterství. "Lidé na něj chodí, aby mohli chvíli pobýt s nepochybně zvláštní osobností: chlapíkem krásným a charismatickým, ale taky střeleným, nepředvídatelným, nutkavě improvizujícím a pozoruhodně napojeným na něco iracionálního, za slovy," uvedl Klusák.

Devendra Banhart se narodil v americkém Texasu venezuelské matce a americkému otci. Když mu byly dva, rodiče se rozvedli a on vyrůstal ve venezuelském Caracasu, než se jako teenager vrátil do USA.

Okolo přelomu tisíciletí začal studovat uměleckou vysokou školu v San Francisku, kterou ale nedokončil, odstěhoval se do Paříže a poprvé na sebe upozornil jako předskokan známějších interpretů. Cestu ke slávě mu umetl Michael Gira ze sestavy Swans, který mu roku 2002 pomohl k vydání první výraznější desky. Dnes jich má písničkář na kontě jedenáct včetně letošní Flying Wig, na které se významnou měrou podílela velšská hudebnice Cate le Bon. Kromě ní Banhart vystupoval s Yoko Ono, Caetanem Velosem nebo Beckem.

V posledních letech se nevěnuje jen hudbě. Už roky si Banhart navrhuje a maluje obaly desek. Před čtyřmi roky vydal knihu kreseb Vanishing Wave, rok nato poprvé samostatně vystavil své olejomalby v losangeleské Nicodim Gallery, kromě toho publikoval třeba sbírku básní nazvanou Weeping Gang Bliss Void Yab-Yum.

Video: Singl Carmensita od Devendry Banharta

V klipu k písni Carmensita od Devendry Banharta účinkovala herečka Natalie Portman. | Video: XL Recordings
 

Právě se děje

Další zprávy