České hrady otevírají brány muzikantům

mp
13. 7. 2007 11:00
Festival se zastaví na Točníku, Bezdězu, Švihově a Kunětické hoře
Foto: festival České hrady

Točník - Chvíle vznešeného ticha, kdy noční klid historických budov ruší jen meluzína prohánějící se ve věži, se načas stanou minulostí. Rocková i jiná hudba z hradů spolehlivě vyžene všechna strašidla a místo nich nastoupí tisíce fanoušků. Unikátní přehlídka České hrady začíná už dnes na Točníku.

Třetí ročník putovního festivalu nepřináší převratné novinky. Během měsíce objede čtyři už tradiční zastávky: kromě Točníku se budou pódia stavět ještě na Kunětické hoře u Pardubic, vodním hradě Švihově a na Máchově Bezdězu.

Pořadatelé sázejí právě na jedinečnou atmosféru, která loni přilákala 16 tisíc návštěvníků. "Scenérie hradů je příjemnou změnou oproti tradičním festivalovým areálům. Zejména večerní pohled na jeviště s nasvíceným hradem v pozadí patří k jedinečným zážitkům," vyzdvihuje klíčovou devizu akce Michal Šesták z pořádající agentury Nedomysleno.

Wohnout na Švihově. Populární kapela přijede i letos
Wohnout na Švihově. Populární kapela přijede i letos | Foto: festival České Hrady

Interpreti nevybočují ze zaběhnutých programových schémat většiny tuzemských festivalů. Nechybí letními přehlídkami ošlehaní Wohnout, Divokej Bill, Vypsaná fixa nebo dámský band Gaia Mesiah. Zoufat si ale nemusejí ani alternativněji naladění návštěvníci: ty čekají rappeři Indy & Wich, PSH, nu-folkaři Bratři Orffové a další možnosti nerockového vyžití.

České hrady jsou také jedinou šancí pro příznivce Anety Langerové, jak vidět svůj idol v létě naživo. Otázkou zůstává, jak se dvojnásobné zlaté slavici podaří převést introvertní desku Dotyk do koncertní podoby.

"Nebude to lehké, ale už mám vymyšlený princip, jak ji hrát naživo. Udělám všechno pro to, aby to vyznělo co nejlíp, zajímavě a jako na desce," slibovala v květnu Aneta Langerová v rozhovoru pro Aktuálně.cz. Od té doby se nového alba prodalo už přes 30 tisíc kusů, což je na zdejším trhu velmi vysoké číslo, i když na její debut ještě zdaleka nedosahuje.

Festival začíná vždy v pátek večer, hlavní program pak startuje v sobotu krátce po poledni. Muzika bude znít ze dvou pódií, ale nikdy ne najednou, jak tomu bývá u většiny podobných akcí.

"Jednotlivé scény nikdy nehrají přes sebe a každý návštěvník tak může stihnout celý program," vysvětluje odpadnutí častých dilemat Michal Šesták.

  • Festivalový speciál Aktuálně.cz najdete ZDE

Ruce si spokojeně mnou i kasteláni. Kromě peněz z pronájmu přivítají jejich hrady i tisíce návštěvníků, které by stálé expozice do historických objektů normálně nenalákaly. Každý, kdo se festivalu zúčastní, bude mít navíc prohlídku hradu zdarma.

 

Právě se děje

Další zprávy