Brno pošle miliony korun navíc tamnímu Národnímu divadlu nebo festivalu Janáček Brno

9. 8. 2024 13:21
Brno pošle miliony korun navíc tamnímu Národnímu divadlu nebo festivalu Janáček Brno

Brno dorovná svým příspěvkovým organizacím výpadek, který způsobilo snížení prostředků ministerstva kultury v programu na podporu profesionálních divadel v regionech. Kompenzace ve výši 20,9 milionu korun schválili radní, ještě je musí potvrdit zastupitelé. Nejvíce peněz, 12,8 milionu korun, získá Národní divadlo Brno. Jeho ředitel Martin Glaser to označuje za skvělou zprávu, přestože zcela bez starostí ještě není. "Nyní nám v rozpočtu schází ještě osm milionů, čtyři jsou způsobené nárůstem cen energií a čtyři souvisí s platy. Věřím, že se podaří vyjednat dorovnání i těchto potřeb," říká Glaser.

Více peněz dostanou festivaly Janáček Brno a Divadelní svět Brno, které pořádá právě brněnské Národní divadlo. Dle návrhu má Janáček Brno získat v sudých letech o pět milionů korun více, v lichých pak přes 1,25 milionu. Příspěvek pro Divadelní svět Brno by mohl vzrůst o 2,5 milionu korun ročně. "Peněžní podpora festivalů v posledních letech nerostla, přestože náklady na jejich konání bobtnaly. Aby zůstala zachována maximální kvalita obou akcí, vyjadřuje vedení města vůli příspěvky do budoucna navýšit," vysvětluje brněnská primátorka Markéta Vaňková z ODS. Zastupitelé o navýšení rozhodnou v prosinci při schvalování rozpočtu na rok 2025.

Festival Janáček Brno se koná každý sudý rok, po navýšení by se podpora města dostala na 28,4 milionu korun za jeden ročník. Divadelní svět Brno by po navýšení město sponzorovalo deseti miliony korun. "Díky tomu budeme moct program připravovat i na další ročníky v takové kvalitě a rozsahu, jaký diváci očekávají," pochvaluje si Martin Glaser.

O kompenzaci požádaly také další kulturní instituce. Městské divadlo Brno o čtyři miliony, Centrum experimentálního divadla o 2,3 miliony, Divadlo Radost o 950 tisíc korun a Filharmonie Brno o 741 tisíc korun. "Uvědomujeme si jejich význam a vysokou úroveň. Vzhledem k inflačnímu nárůstu mají organizace minimum rezerv a výpadek těchto příjmů je pro ně citelný. Navíc umělecký provoz vyžaduje dlouhodobé plánování," doplňuje primátorka Vaňková. Peníze se město rozhodlo poskytnout také proto, aby organizace neřešily výpadek například skokovým navýšením vstupného.

 

Právě se děje

Další zprávy