Arctic Monkeys jsou dobří a vědí o tom

BBC, dab
24. 2. 2006 14:30
Londýn - Před měsícem vydali dorostenci ze Sheffieldu debutové album, ve čtvrtek si odnesli tři ceny časopisu NME.  
Arctic Monkeys: tři ceny NME
Arctic Monkeys: tři ceny NME | Foto: Day After

Arctic Monkeys - s albem Whatever People Say I Am, That`s What I`m not - vyhráli v kategoriích skladba (I Bet You Look Good on the Dancefloor) a získali tituly nejlepší britská kapela i objev roku. Jejich oddaní příznivci mluví o skvělé hudbě, ti ostatní ještě dodávají slovo hype (reklamní humbuk).

Zklamaná skupina Kaiser Chiefs, úspěšná na Brit Awards a nominovaná v rekordních šesti kategoriích, nakonec získala v Hammersmith Palais "jen" cenu za nejlepší album.

Ricky Wilson, Kaiser Chiefs
Ricky Wilson, Kaiser Chiefs | Foto: Reuters

Zpěváka Artic Monkeys Alexe Turnera trofeje - jakožto správného rockera - samozřejmě nijak nevyvedly z míry. "Dosáhli jsme trojího vítězství, ale poctivě. Asi čekáte, že vyjádříme nějakou vděčnost," prohlásil po převzetí třetí ceny.

"Jsme samozřejmě rádi, že nám hlasy fanoušci poslali, ale kdo jiný by měl být zvolen nejlepší britskou kapelou?"

Franz Ferdinand získali cenu za nejlepší koncertní kapelu (best live band) a nejlepší video natočili Oasis (The Importance of Being Idle). Rockeři jsou v kurzu, to potvrdila i cena pro nejlepší mezinárodní kapelu, jíž se stali The Strokes. Snad jen cena Johna Peela za inovativní hudbu patří všežravějším Gorillaz.

Trendaři z NME vyhlašují i imagové a záporné ceny: padouchem roku je prezident Bush a hrdinou Bob Geldof.

Nejvíc sexy jsou Madonna  a Pete Doherty (Baby Shambles) a cenu za nejhorší album roku si odnesl majitel dvou Brit Awards James Blunt. Ale co chtít od časopisu, který jako nejlepší webovou stránku vyhlásí NME.com.

 

Právě se děje

Další zprávy