Brit Awards: Kaiser Chiefs a Blunt

ČTK, BBC
16. 2. 2006 9:40
Londýn - Výroční hudební ceny Brit Awards na rozdíl od Grammy nepřinesly výraznější překvapení.
James Blunt přijíždí na Brit Awards do Earls Court Areny
James Blunt přijíždí na Brit Awards do Earls Court Areny | Foto: Reuters

Rocková skupina Kaiser Chiefs a zpěvák James Blunt ovládli 26. ročník udílení cen britského hudebního průmyslu Brit Awards: odnesli si tři, respektive dvě trofeje. Cenu za nejlepší singl získala skupina Coldplay za song Speed of Sound.

Blunt, bývalý kapitán britské armády, jehož debutový disk Back to Bedlam byl nejprodávanějším albem roku 2005 v Británii,
si ve středu večer odnesl Brit Award jako nejlepší britský sólový zpěvák a za nejlepší popový výkon.  Nejlepší britskou sólovou zpěvačkou se stala skotská KT Tunstall.

Kaiser Chiefs, jejichž debutového alba Employment se loni v Británii prodal více než milion exemplářů, si odnesli ceny za nejlepší britskou skupinu, nejlepší britský rockový počin a nejlepší britský živý počin.

Skupina Coldplay je však porazila v další kategorii, když získala cenu za nejlepší album: její desky X&Y se prodalo několik milionů exemplářů. Každá ze tří desek, kterou kapela vydala, tak získala cenu Brit Awards.

Brit Award za nejlepší "dorostovou" skupinu si pak odnesli čtyři členové Arctic Monkeys ze Sheffieldu.

V mezinárodní kategorii byl nejlepším sólovým zpěvákem vyhlášen Kanye West, nejlepší sólovou zpěvačkou Madonna za úspěch
svého nového alba Confessions On A Dance Floor. Nejlepší zahraniční skupinou se stal americký band Green Day. Jeho členové
si odnesli rovněž cenu za nejlepší zahraniční album - American Idiot.

Brit Awards organizuje profesní sdružení British Phonographic Industry. Většina vítězů je vybírána hlasováním více  než tisícovky členů sdružení, včetně zástupců nahrávacích společností, tisku, obchodníků s hudebninami, producentů, diskžokejů a sponzorů.     

Oficiální stránky Brit Awards

 

Právě se děje

Další zprávy