Archa přestává být divadlem. Ředitele Hraba střídá jeho zástupce Krippner

ČTK Kultura ČTK, Kultura
28. 12. 2023 12:13
Vystoupením japonského tanečníka Mina Tanaky před Vánoci skončila jedna éra pražského Divadla Archa. To se od 1. ledna mění na multifunkční kulturní prostor nazvaný Archa+. Současný ředitel Ondřej Hrab končí, vedení se ujímá jeho dosavadní zástupce pro program Jindřich Krippner.
Novou vizuální identitu prostoru Archa+ vytvořili Anežka Minaříková a Marek Nedelka.
Novou vizuální identitu prostoru Archa+ vytvořili Anežka Minaříková a Marek Nedelka. | Foto: Archa+

Kurátorem programu se stává Štěpán Kubišta, který od roku 2014 řídil Novou scénu Národního divadla v Praze, načež šéfoval komplexu Jatka 78 v Holešovické tržnici a stojí také za sezonním barem Přístav 18600 nebo klubem Fuchs2. V nové funkci se chce zaměřit na tvůrce a publikum nastupující generace. První autorskou premiéru plánuje na září 2024.

Nové vedení již ve spojení se scénou v ulici Na Poříčí nehodlá používat označení divadlo. "Náhrada slova divadlo za prostor znamená, že Archa+ bude otevřená všem oblastem scénických umění a společenských aktivit, jako jsou hudba, tanec, vzdělávání či setkávání. Je pro nás zásadní, aby veřejnost vnímala Archu+ jako multifunkční," vysvětluje nová mluvčí scény Eliška Černá.

Podle Kubišty se prostor bude otevírat postupně. Noví provozovatelé začnou vnitřními úpravami s cílem zpřístupnit areál veřejnosti a upravit jej pro vícežánrovou tvorbu, než na podzim naplno spustí program. "Budeme ho dovybavovat, měnit vnitřní design a postupně připravovat program, který se také bude rozvíjet postupně. Plnohodnotnější programovou náplň našeho projektu lidé pocítí až ve druhé polovině roku," říká Štěpán Kubišta.

Prostor však nebude uzavřen a nadále má zůstat stagionou, to znamená místem otevřeným i jiným pořadatelům a tvůrcům.

Archa+ hodlá také pokračovat v některých projektech po předchozím vedení. "Jedná se o akce, které jdou dohromady s naším záměrem vytvořit prostor pro mladé a s mladými. Na začátku února to například bude předávání Cen filmové kritiky. Jde o prestižní událost, film zajímá mladé i staré a takové akce si chceme udržet," ilustruje Kubišta.

Kurátorem programu Archy+ se stává Štěpán Kubišta.
Kurátorem programu Archy+ se stává Štěpán Kubišta. | Foto: ČTK

Ten byl jako Hrabův nástupce ve funkci oznámen vloni. Správní rada obecně prospěšné společnosti Divadla Archa pak letos 15. listopadu pověřila vedením organizace od 1. ledna 2024 dosavadního zástupce ředitele pro program Krippnera a kurátorem programu jmenovala Kubištu. Obecně prospěšná společnost je neziskovou organizací založenou hlavním městem Praha.

Novou vizi Archy magistrát podpořil víceletým grantem na roky 2024 až 2027. Dle žádosti se rozpočet projektu má pohybovat mezi 50 až 60 miliony korun ročně, zastupitelé mu přiřkli 23 milionů na každé ze čtyř následujících let. "Chceme vytvořit divadlo pro mladou veřejnost, multimediální dům, do kterého budou mladí lidé skutečně chodit, který je zasáhne, vtáhne dovnitř a jejich zájem udrží," deklaroval Kubištův tým. Odborná komise projekt pochválila jako "detailně zpracovaný, progresivní, společensky potřebný" a označila jej za "zcela osobitou, jasně formulovanou vizi moderní stagiony pro mladé lidi, takzvanou generaci Z, která nemá v rámci Prahy dostatečnou jinou nabídku".

Poslední sezonu Divadla Archa uzavřel trojicí vystoupení mezi 18. a 20. prosincem japonský tanečník Min Tanaka. Světoznámý choreograf v roce 1994 její program zahajoval s hudebníkem Johnem Calem, který se do Archy vrátil už letos na jaře. K dalším hvězdám poslední sezony patřila hudebnice Laurie Anderson. Dosavadní šéf Ondřej Hrab chce ve své tvůrčí činnosti pokračovat s nově založenou organizací Archa - Centrum dokumentárního divadla.

 

Právě se děje

Další zprávy