Tanečník Tanaka uzavírá éru Divadla Archa, pořadatelé přidali vstupenky

ČTK ČTK
18. 12. 2023 9:09
Tanečník Tanaka uzavírá éru Divadla Archa, pořadatelé přidali vstupenky

Trojicí vystoupení toto pondělí 18., úterý 19. a ve středu 20. prosince japonský tanečník Min Tanaka uzavře poslední sezonu pražského Divadla Archa. Světoznámý choreograf v roce 1994 zahajoval jeho program s hudebníkem Johnem Calem. Současná podoba scény končí, od příštího roku Archu převezme nový tým Štěpána Kubišty, ředitele divadla Jatka78. Zaměří se zejména na mladé publikum.

"Požádal jsem Mina, aby přijel Archu symbolicky uzavřít. Jeho sólová vystoupení budou zároveň jakýmsi obřadem, který svým duchovním rozměrem přesáhne prostory v ulici Na Poříčí," řekl zakladatel a končící šéf Archy Ondřej Hrab. John Cale už zde vystoupil na jaře, takže se celý kruh uzavírá, doplnil. Všechny tři večery byly vyprodané, Tanaka však po příletu z Tokia rozhodl o uspořádání scény tak, aby se do divadla vešlo ještě více diváků, a tak jsou vstupenky opět k dispozici.

Tanaka v Československu před rokem 1989 nesměl účinkovat oficiálně, přijížděl jako turista. V Arše je současně k vidění také výstava fotografií dnes již nežijícího Vlastimila Oli Helcla nazvaná Tajně: Min Tanaka v letech 1985 - 1988. Přibližuje dvě neoficiální vystoupení japonského tanečníka ve Zbrašovských aragonitových jeskyních v Teplicích nad Bečvou.

 

Právě se děje

Další zprávy