Alfons Mucha v bývalém sirotčinci. Výstavu ve Florencii vidělo přes 100 tisíc lidí

ČTK ČTK
9. 4. 2024 10:58
Přes 170 plakátů, kreseb a dalších děl, která vytvořil či svým stylem ovlivnil český výtvarník Alfons Mucha, nabídla výstava v italské Florencii. Toskánská metropole ji hostila od konce října do uplynulé neděle. Dorazilo přes 100 tisíc návštěvníků, oznámili tento týden organizátoři.

Kurátoři Tomoko Sato a Francesca Villanti se pokusili poskytnout návštěvníkům rozsáhlý přehled Muchovy tvorby z Paříže a Prahy. Vedle známých aspektů, jako byla jeho práce pro reklamní účely, se zaměřili také na okolnosti, které Muchu inspirovaly, například jeho vztah k bretonské a keltské kultuře.

Právě v podrobném představení českého umělce, v Itálii známého hlavně jako předního představitele secese neboli art nouveau, vidí hlavní přínos projektu specializovaný server Finestre Sull'Arte.

Na výstavě spolupracovala Muchova nadace vedená Johnem Muchou, v Londýně žijícím umělcovým pětasedmdesátiletým vnukem. Za více než pět měsíců ji dle pořadatelské společnosti Arthemisia navštívilo 100 310 lidí, z toho 30 procent tvořili cizinci.

Přehlídka se konala v Muzeu neviňátek, které v centru Florencie sídlí v někdejším sirotčinci zvaném Špitál neviňátek. Stále tam fungují služby na pomoc dětem, které navazují na práci ústavu založeného v 15. století. Sídlo sirotčince navržené Filippem Brunelleschim se svým podloubím a náměstím patří k nejlepším příkladům renesanční architektury ve Florencii.

 

Právě se děje

Další zprávy