Všechny žampiony jsou jedlé, babky způsobují rakovinu. 15 největších mýtů o houbách

Zuzana Hronová Zuzana Hronová, Thinkstock, Wikimedia Commons
Aktualizováno 15. 8. 2017 10:37
Houbařská sezona začíná. O Češích se říká, že jsou nejvášnivější houbaři na světě. Jenže i oni věří mnohým mýtům o houbách. Patnáct největších jsme rozebrali s mykoložkou Terezou Tejklovou.

Praha - Češi jsou národem houbařů, přesto věří mnoha mýtům a často riskují život. Třeba když si myslí, že okousané houby jsou jedlé, že jedovaté houby poznají podle chuti a že s bedlami či žampiony se člověk nemůže splést.

Často se zase svou nevědomostí zbytečně ochuzují o ty pravé gurmánské hody.

"Určitě je škoda, když lidé sbírají pouze hřibovité houby, taková směs třeba z dvaceti druhů hub je chutí nepřekonatelná. Znám také lidi, kteří se doslova honí za liškami a nedají na ně dopustit, mně osobně ta houba ale příliš neříká, naopak já mám raději lišáky. To jsou oranžově zbarvené houby, které mají pod kloboukem ostny. Mají mírně nakyslou chuť, a skvěle se proto hodí do kyselých polévek, omáček nebo na nakládání," vysvětlila Aktuálně.cz mykoložka Tereza Tejklová, která zpracovává mykologické sbírky v Muzeu východních Čech v Hradci Králové.

Foto: Thinkstock

Některé houby se musí loupat

Značná část houbařů je zvyklá klobouky některých hub loupat - žampiony, klouzky, holubinky, růžovky, klobouk bedly alespoň oškrábou. Často loupají vše, co se dá. Zamysleli jste se někdy nad tím, proč vlastně? Někteří říkají, že z hygienických důvodů, nicméně bez rozpaků pak dají do jídla i houby neloupané, čili podle nich "nehygienické".

Velká část vám ale řekne, že "přece proto, že se to tak dělá". Ano, dělala to tak již proslulá kulinářka Magdalena Dobromila Rettigová a radila to i ve svých kuchařkách. Houby totiž mylně považovala za zeleninu a podle toho je také zpracovávala.

 

Právě se děje

Další zprávy