New York/Praha - Pro odborníky na zdravou výživou jsou noční můrou, současně jsou ale po celém světě jednou z nejoblíbenějších pochoutek. Málokterá potravina vzbuzuje tolik emocí, jako smažené bramborové lupínky, neboli chipsy.
Jejich konzumace škodí zdraví a vede k obezitě, hlásají jejich odpůrci. Řada lidí jim ale i tak nedokáže odolat a spousty jejich milovníků hovoří dokonce o závislosti.
Podle nejrozšířenější teorie usmažil první chipsy americký kuchař indiánského původu George Crum před 160 lety, 24. srpna 1853.
Crum, jehož otec byl Afroameričan a matka pocházela z indiánského kmene Huronů, byl kuchařem v luxusním hotelu Moon's Lake House u města Saratoga Springs ve státě New York, kde se v roce 1828 narodil jako George Speck. Některé zdroje uvádějí, že se narodil v roce 1922, jméno Crum, které občas používal jeho otec, přijal později.
Ty opečené brambory jsou moc tlusté, stěžoval si zákazník
Za jeho slavným objevem stála nespokojenost jednoho zákazníka, který Crumovi několikrát vrátil objednané opečené brambory s tím, že jsou moc tlusté. Cruma to tak rozčílilo, že brambory nakrájel na tenoučké plátky, které osmažil na oleji a osolil. K překvapení Cruma byl z nich dosud nespokojený zákazník nadšený.
Restaurace následně brambůrky zařadila do jídelníčku a začalo se jim říkat Saratoga Chips. Z Cruma se stal uznávaný kuchař a v roce 1860 si otevřel vlastní restauraci Crum's House. Crumův podnik fungoval až do roku 1890, v roce 1914 Crum zemřel.
Sláva brambůrek se začala po Spojených státech i po celém světě šířit od počátku 20. století.
Dobrá zpráva: Nejzdravější potraviny nepatří k těm nejdražším:
V Británii frčí octové
K jejich rostoucí oblibě pomohly stále nové a nové příchutě a tvary i inovace v balení, díky kterým se zachovávala čerstvost a křupavost brambůrek.
Původní voskovaný papír vystřídal celofán, od soli se přešlo k nepřebernému množství příchutí. V Británii jsou například oblíbené octové chipsy.
Zatímco vynálezce brambůrek svůj produkt prodával jen ve své restauraci, jako první začal chipsy prodávat v obchodě v roce 1895 William Tappendon z Clevelandu.
Od 20. let 20. sotletí nahradila ruční krájení brambor strojová výroba. První celonárodně známou značkou brambůrek se ve Spojených státech stala Lay's, kterou v roce 1932 založil Herman Lay. Za průkopníka v ochucování brambůrek je považován Joe "Spud" Murphy, zakladatel společnosti Tayto. Tento Ir začal jako první vyrábět a prodávat sýrové a cibulové chipsy.
Freegani jedí jídlo z popelnic. Aby upozornili na plýtvání: