reklama
 
 

Evropský unikát. V Norsku otevřou restauraci, která je pět metrů pod hladinou moře

3. 10. 2018 10:42
Nedaleko obce Båly na nejjižnějším cípu Norska v hloubce pět metrů pod hladinou Severního moře se dokončuje výstavba první podmořské restaurace v Evropě.

Pět metrů pod hladinou Severního moře se na jaře příštího roku otevře restaurace Under.

Zhruba pětatřicet metrů dlouhá betonová konstrukce připomínající potopený periskop vznikla podle projektu světoznámého architektonického ateliéru Snøhetta.

Restaurace nabídne na ploše kolem 500 metrů čtverečních kapacitu až pro 100 hostů a díky 11 metrů dlouhému panoramatickému oknu také unikátní výhled na podmořský život.

Stavba objektu proběhla na člunu poblíž pobřeží a trvala šest měsíců. Do moře ve vzdálenosti 600 metrů od břehu je připevněna 18 kotvami.

Více než polovina konstrukce je ponořena do vody, přičemž přístup mezi břehem a restaurací zajišťuje skleněná chodba.

"Jako první jsme museli vyřešit tlak vody, největší výzvou pro nás ale byly vlny. Ty jsou spolu s větrem v těchto místech velmi silné. Proto má objekt mírně sešikmený tvar a je celý z železobetonu o tloušťce půl metru," přiblížil architekt Rune Grasdal. Kvůli bezpečnosti hostů nechali autoři provést celou řadu speciálních analýz, ve kterých budou pokračovat i po jarním otevření. 

Kromě unikátního výhledu je pro hosty připraveno i speciální menu složené především z mořských plodů a lokálních surovin.

"Velmi důležité je rovněž venkovní osvětlení, protože v zimě a ve večerních hodinách je moře temné a bez jakéhokoliv světla by byl v okně vidět pouhý odraz restaurace," řekl Grasdal. 

Interiérové světlo je tlumené a diskrétní, aby zabránilo odrazům. Tomu jsou přizpůsobeny i použité materiály. Stěny pokrývá látka a většina nábytku je ze světlého dubového dřeva.

"Podle mého bude nejsilnějším zážitkem navštívit restauraci během nepříznivého počasí. Není nic hezčího než vidět, jak hladinu moře čeří velké vlny a silný déšť, zatímco vy si budete užívat klidu a bezpečí uvnitř," dodal Grasdal.

První rezervace začne restaurace přijímat v dubnu příštího roku.

Hlavní architekti studia Snøhetta Craig Dykers a Kjetil Trædal Thorsen realizovali například budovy opery v Oslu nebo hotel na souostroví Lofoty.

autor: Magazín | 3. 10. 2018 10:42

Související

    Pokračujte dál

    Hlavní zprávy

    reklama
    reklama
    reklama
    reklama
    reklama
    reklama