Emma Thompson musela plakat dvanáctkrát. Láska nebeská se po 20 letech vrátila do kin

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
Aktualizováno 15. 12. 2023 6:29
Existují dva druhy lidí. Ti první si na Vánoce pouští snímky Život je krásný z roku 1946, Tři oříšky pro Popelku nebo Sám doma, ti druzí preferují spíše akční tituly, jako jsou Smrtonosná past nebo Santa je úchyl. K první skupině před 20 lety přibyla netradiční romantická komedie Láska nebeská režiséra Richarda Curtise, která se tento čtvrtek vrátila do českých kin. Jak se stala součástí kánonu?
Martin Freeman jako John a Joanna Page v roli Judy ve scéně z Lásky nebeské.
Martin Freeman jako John a Joanna Page v roli Judy ve scéně z Lásky nebeské. | Foto: Profimedia.cz

Trošku nahaté a sprosté Vánoce

Láska nebeská vypráví také o nenaplněných vztazích. A ne vše se tu odehrává v úplné sváteční idyle. Film obsahuje poměrně dost nahoty včetně příběhu dvou dublérů točících porno.

Paradoxně však právě vztah Johna a Judy, kteří se poznají na place při natáčení snímku pro dospělé, patří k nejupřímnějším romancím v Lásce nebeské. Martin Freeman a Joanna Page ztělesnili hrdiny, kteří se seznámí vrcholně netradičně. Málokdy se poštěstí, že první konverzace mezi budoucími milenci proběhne, když jsou oba nazí.

John a Judy debatu zvládnou jako profíci, tím spíš pak funguje i vše ostatní. Právě tato drobná ozvláštnění v kombinaci s faktem, že šlo o jednu z prvních romantických komedií bez jediné ústřední dvojice, pomohla Lásce nebeské ke statusu jedinečné podívané - určené k mnoha opakovaným zhlédnutím.

 

Právě se děje

Další zprávy