Emma Thompson musela plakat dvanáctkrát. Láska nebeská se po 20 letech vrátila do kin

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
Aktualizováno 15. 12. 2023 6:29
Existují dva druhy lidí. Ti první si na Vánoce pouští snímky Život je krásný z roku 1946, Tři oříšky pro Popelku nebo Sám doma, ti druzí preferují spíše akční tituly, jako jsou Smrtonosná past nebo Santa je úchyl. K první skupině před 20 lety přibyla netradiční romantická komedie Láska nebeská režiséra Richarda Curtise, která se tento čtvrtek vrátila do českých kin. Jak se stala součástí kánonu?
Snímek z Lásky nebeské.
Lásku nebeskou od 14. prosince 2023 znovu promítají česká kina. | Video: Aerofilms

Tajně na letišti

Že režisér a scenárista Curtis do filmu dostal patřičnou porci reality, dokazuje scéna z londýnského letiště Heathrow, kde cestující vítají jejich blízcí. Štáb tu natáčel celý týden s pomocí skrytých kamer. A jakmile se stalo cosi pozoruhodného, někdo vyrazil za pasažéry, aby získal jejich písemné svolení, že se daný moment může objevit ve snímku.

Dnes sedmašedesátiletý Curtis vzpomíná, že pozorování různých projevů blízkosti a lásky na letišti ho přimělo natočit právě snímek, v jehož základu stojí více paralelních, propletených dějových linií.

Původně jich mělo být dokonce 14. Dvě však tvůrce vyškrtl během psaní, další dvě se do snímku nedostaly až během střihu v postprodukci. Jeden z vyřazených se týkal dívky na vozíčku, další měl být o chlapci, který se snaží napsat love song pro spolužačku, třetí vyprávěl o africkém páru, jenž se navzájem podporuje během hladomoru. Poslední pojednával o ředitelce školy odhodlávající se prozradit, že miluje jinou ženu.

 

Právě se děje

Další zprávy