Emma Thompson musela plakat dvanáctkrát. Láska nebeská se po 20 letech vrátila do kin

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
Aktualizováno 15. 12. 2023 6:29
Existují dva druhy lidí. Ti první si na Vánoce pouští snímky Život je krásný z roku 1946, Tři oříšky pro Popelku nebo Sám doma, ti druzí preferují spíše akční tituly, jako jsou Smrtonosná past nebo Santa je úchyl. K první skupině před 20 lety přibyla netradiční romantická komedie Láska nebeská režiséra Richarda Curtise, která se tento čtvrtek vrátila do českých kin. Jak se stala součástí kánonu?
Hugh Grant jako anglický premiér David v Lásce nebeské.
Hugh Grant jako anglický premiér David v Lásce nebeské. | Foto: Aerofilms

Když premiér tančí

S hvězdou romantických filmů Hughem Grantem už režisér Curtis spolupracoval na Čtyřech svatbách a jednom pohřbu, Notting Hillu nebo Deníku Bridget Jonesové. Lásku nebeskou však Curtis poprvé režíroval a nemohl se s Grantem shodnout, jak pojmou postavu anglického premiéra.

Grant chtěl vypadat seriózně. Curtis se jej - možná jako jeden z prvních - pokoušel obsadit trochu proti typu. Jenže doby, kdy si Grant dnes užívá role padouchů, byly ještě daleko.

Curtisova představa o poněkud vrtošivém a náladovém politikovi se představiteli nezamlouvala. A tak málem nedošlo k jedné z nejslavnějších scén filmu, v níž premiér tančí. Herec se jí snažil vyhnout, nelíbila se mu ani původně vybraná píseň. "Žádný Angličan netančí střízlivý v osm ráno," říkal si prý Grant při čtení scénáře.

Povedlo se až poslední den. A scéna za zvuku písně Jump (For My Love) od americké skupiny The Pointer Sisters z 80. let minulého století dnes patří k nejoblíbenějším i nejcitovanějším.

 

Právě se děje

Další zprávy