Emma Thompson musela plakat dvanáctkrát. Láska nebeská se po 20 letech vrátila do kin

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
Aktualizováno 15. 12. 2023 6:29
Existují dva druhy lidí. Ti první si na Vánoce pouští snímky Život je krásný z roku 1946, Tři oříšky pro Popelku nebo Sám doma, ti druzí preferují spíše akční tituly, jako jsou Smrtonosná past nebo Santa je úchyl. K první skupině před 20 lety přibyla netradiční romantická komedie Láska nebeská režiséra Richarda Curtise, která se tento čtvrtek vrátila do českých kin. Jak se stala součástí kánonu?
Snímek z Lásky nebeské.
Andrew Lincoln jako Mark vyjadřuje lásku Juliet, kterou hraje Keira Knightley. Scéna z Lásky nebeské. Foto: Aerofilms | Video: Universal Pictures

Byl až moc dobrý

Stárnoucí rocker Billy Mack v podání Billa Nighyho patří k nejnezapomenutelnějším protagonistům Lásky nebeské - z velké části právě proto, jak ho Nighy zahrál. Původně však měl Richard Curtis v hlavě dvě jiná jména, která nikdy neprozradil.

Nighy neprošel klasickým castingem. Myslel si, že jde jen pomoci předčítat či takzvaně nahazovat jinému herci, jak se to na podobných zkouškách dělá. Ale "nahazoval" tak dobře, až Curtisovi došlo, že bude pro tuto roli perfektní.

Když zase Andrew Lincoln jako Mark vyznává lásku postavě, kterou hraje Keira Knightley, provádí to dost netradičně: pomocí cedulí s obřími nápisy, které balancují na tenké hraně mezi něčím velmi romantickým a poněkud zoufalým, až zcela nevhodným.

Richard Curtis měl původně několik dalších nápadů, včetně zaplnění dvorku před domem růžemi. Zeptal se čtyř žen u sebe v kanceláři, která z variant jim připadá nejvhodnější. Růže ani další tři nápady neprošly. Až cedule s větami jako "Pro mě jsi dokonalá" zabraly.

 

Právě se děje

Další zprávy