Emma Thompson musela plakat dvanáctkrát. Láska nebeská se po 20 letech vrátila do kin

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
Aktualizováno 15. 12. 2023 6:29
Existují dva druhy lidí. Ti první si na Vánoce pouští snímky Život je krásný z roku 1946, Tři oříšky pro Popelku nebo Sám doma, ti druzí preferují spíše akční tituly, jako jsou Smrtonosná past nebo Santa je úchyl. K první skupině před 20 lety přibyla netradiční romantická komedie Láska nebeská režiséra Richarda Curtise, která se tento čtvrtek vrátila do českých kin. Jak se stala součástí kánonu?
Hugh Grant jako anglický premiér David a Martine McCutcheon v roli jeho asistentky Natalie.
Hugh Grant jako anglický premiér David a Martine McCutcheon v roli jeho asistentky Natalie. | Foto: Profimedia.cz

Vánoční klasikou snadno a rychle

Jedním z důvodů popularity Lásky nebeské, kterou natočil Richard Curtis a již česká kina poprvé uvedla 20. listopadu 2003, může paradoxně být to, že jejím tématem nejsou přímo Vánoce.

Když Bruce Willis ve Smrtonosné pasti likvidoval teroristy během vánočního večírku, mohlo se to odehrávat kdykoli, a pořád by to byl podobně dobrý film ve svém žánru. Stejně tak Láska nebeská, kde se mnoho párů zamotává do svých vztahových kolotočů, by mohla fungovat jindy. Pracuje nicméně s krásou vánočního Londýna - a ještě významněji s poselstvím, že poslední svátky roku jsou o lásce.

"Když to nemůžu říct o Vánocích, kdy jindy? Patřím jen vám," píše ve filmu asistentka v podání Martine McCutcheon anglickému premiérovi hranému Hughem Grantem. A ten se vzápětí postaví americkému prezidentovi ztvárněnému Billym Bobem Thorntonem - ne z politických důvodů, ale právě kvůli lásce ke své podřízené.

Richard Curtis, novozélandský rodák s českými kořeny, byl do té doby známý jako scenárista Čtyř svateb a jednoho pohřbu nebo Notting Hillu. V roce 2003 jako svůj debut natočil snímek, jehož představitelé působí jako skuteční lidé a jenž se nebojí si do Vánoc i lehce cynicky kopnout. Dokonce je plný i jiných než pohádkových konců, byť v něm zároveň účinkují nejlepší britští herci své doby, od Liama Neesona přes Emmu Thompson či Alana Rickmana po Hugha Granta a Colina Firtha.

 

Právě se děje

Další zprávy