reklama

street food

Harryho Pottera okouzlili hot dogem. Buchtičkami se šodó manželé oslnili rodný Zlín

Harryho Pottera okouzlili hot dogem. Buchtičkami se šodó manželé oslnili rodný Zlín
Prohlédnout si 16 fotografií
Zlín zatím gastronomická renesance nezasáhla tolik jako jiná krajská města. O to víc překvapí, když se na zapadlém plácku v ulici Kvítková zjeví pojízdný stánek, ve kterém lze ochutnat street food ze všech koutů světa. V nabídce nechybí thajské kuřecí kari, mexická quesadilla ani cheeseburger.
Máslová brioška, vyzrálé hovězí maso od řezníka Martina Kloudy, čedar, restovaná cibulka, cibulová marmeláda, opečená slanina, nakládaná zelenina a domácí majonéza. Tak vypadá místní cheeseburger.

Sekl se stavařinou a peče vyhlášený gyros. Vašek na hlad, radují se brněnští gurmáni

Sekl se stavařinou a peče vyhlášený gyros. Vašek na hlad, radují se brněnští gurmáni
Prohlédnout si 24 fotografií
"Ráno si ho napíchnu na jehly a kolem půl deváté ho začínám péct. Před otevřením už mám většinou připravené tři až čtyři ořezy, aby lidi nemuseli čekat, a postupně seřezáváme další várky," popisuje.
Kdo někdy vyrazil do Řecka, vzpomene si jistě na gyros, ze kterého kromě masa čouhají hranolky. Tahle varianta se však Václavovi nezamlouvala. Proto raději sáhnul po talířové variantě s pečenými bramborami.

Blafy z jídelen mění na chuťové orgasmy. Ogaři z Beskyd dobyli Prahu s uzeným lalokem

Blafy z jídelen mění na chuťové orgasmy. Ogaři z Beskyd dobyli Prahu s uzeným lalokem
Prohlédnout si 25 fotografií
"K tomu jsme si vyrobili domácí kyselou hořčici, přidali hořčičná zrníčka, šnytlík a ještě jsme si upekli sádlové housky. Ukázalo se, že právě za tímhle jídlem se k nám lidi vrací a doporučují ho i svým známým," popisuje Jan.
"Nahoru přijde pyré z kořenové zeleniny a jako přílohu podáváme pěnu z pečených brambor, ve které je ponořený bramborový knedlík plněný zadělávanými ledvinkami," dodává.

Brněnský falafel chutná i rozmlsaným Izraelcům. Tajný recept Slovák získal v Londýně

Brněnský falafel chutná i rozmlsaným Izraelcům. Tajný recept Slovák získal v Londýně
Prohlédnout si 20 fotografií
"Vedle cizrny do nich dáváme už jen cibuli, česnek, sůl a koriandr. Tajemství ovšem není v ingrediencích, nýbrž v postupu. Jedině pak falafel není suchý a tvrdý, ale naopak vláčný uvnitř a křupavý zvenčí. Zároveň jde u nás z fritézy rovnou na talíř, protože kdybychom ho neservírovali čerstvý, mohl by zase zgumovatět," upozorňuje Slavo.
Bistro Falafelo si společně se svou o rok mladší manželkou Martinou otevřel před dvěma lety. K blízkovýchodnímu street foodu přitom poprvé přičichl v Londýně, kam kdysi vyrazil jako čerstvý dvacátník, aniž by měl s prací v gastronomii jakékoli zkušenosti.

Na jejich bůček se v Brně stojí fronty. Do žemle dávají i svíčkovou na smetaně

Na jejich bůček se v Brně stojí fronty. Do žemle dávají i svíčkovou na smetaně
Prohlédnout si 15 fotografií
"Mysleli jsme si, že nás vyjde levněji, jenomže jsme netušili, že si kromě pojízdného stánku budeme muset ještě pronajmout kuchyni, ve které budeme jídla předpřipravovat, a nakoupit do ní spoustu vybavení. Počáteční investice tak byla nakonec možná větší, než kdybychom šli do bistra. Ušetřili jsme jenom na personálu, protože jsme zpočátku všechno dělali ve dvou," vzpomíná Peter na začátečnickou naivitu.
"Zatímco bůček pečeme tři a půl hodiny na 165 stupňů, trhané vepřové, které je druhým tahounem našeho menu, zůstává v troubě celých dvanáct hodin při teplotě 97 stupňů," popisuje Peter, jak dlouhá příprava za rychlým občerstvením stojí.
reklama
Nejnovější zprávy do e-mailu
Přihlášením k newsletteru beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.
reklama
reklama
Zprávy
  • Domácí
  • Zahraničí
  • Ekonomika
  • Datavize
  • Auto
Názory
  • Komentáře
  • Podcasty
  • Na Dotek
  • Podivné zločiny
  • Co z tebe bude?!
Sport
  • Fotbal
  • Hokej
  • Tenis
  • Motorismus
  • Biatlon
  • Ostatní sporty
Spotlight
  • Video
  • Den v 60 sekundách
  • Historky z placu
  • Zpátečka
  • Politické bizáry
  • My, kdysi
Kultura
  • Film a televize
  • Hudba
  • Klasická hudba
  • Literatura
  • Divadlo
  • Umění
Lifestyle
  • Magazín
  • Žena
  • Bydlení
  • Cestování
  • Foto
  • Kvízy
Speciály
  • Chytré Česko
  • My a deziformace
  • Vize město
  • Porodnictví
  • Změna směru
  • BeNative
Tiráž  |  Napište nám  |  RSS  |  Hlavní zprávy do e-mailu

Centrum.cz  |  Atlas.cz 1999 – 2025 © Economia, a.s.  |  O nás  |  Všechny služby  |  Volná místa

Inzerce  |  Služby firmám  |  Všeobecné podmínky  |  Cookies  |  Nastavení soukromí  |  Ochrana osobních údajů  |  Zpracování osobních údajů  |  Audiovizuální mediální služby  |  Nápověda

Jakékoliv užití obsahu, včetně převzetí článků, je bez souhlasu Economia, a.s. zapovězeno.
Bez souhlasu Economia, a.s. je zapovězeno též rozmnožování obsahu pro účely automatizované analýzy textů nebo dat podle ustanovení § 39c autorského zákona.