Nikola Bernard
1. 7. 2025 9:29
V žebříčku národních gastronomických pokladů zaujímají ovocné knedlíky výsadní postavení. Jsou jídlem dětství, letních prázdnin i rodinných setkání. Měkké, nadýchané, vonící po másle a ovoci. Češi je milují napříč generacemi a zcela po právu. Jen málokterý pokrm v sobě totiž spojuje tolik domácího umu, sezonnosti i sladké nostalgie.
Vrchol sladkého umění
Nadýchaný kynutý obal, chladivý tvaroh, voňavé máslo, cukr, sezonní ovoce. Sladké knedlíky jsou jedním z těch pokrmů, které obstojí i bez velkých výkladů. V sezoně se na českém stole objevují od května do podzimu. Zkraje s rebarborou, poté přichází jahody, třešně, meruňky, borůvky a nakonec triumfálně nastoupí švestky.
Právě švestkové knedlíky si vydobyly největší slávu. Prý je miloval následník rakousko-uherského trůnu František Ferdinand d’Este i první československý prezident T. G. Masaryk. Francouzský kulinářský kritik a vědec Edouard de Pomiane je dokonce zařadil mezi deset nejlepších jídel světa.
Dnešní receptáře nabízejí rozmanité variace - od kynutého těsta přes tvarohové až po odpalované či bramborové. Společný jmenovatel? Hravost, sezonnost a naprostá oddanost chuti.
Knedlíky v sobě spojují prostotu i sofistikovanost. Jsou symbolem domova, tradice a lásky k sezonnímu vaření. Patří do české kuchyně stejně pevně jako polévka do nedělního oběda. Ať už se servírují na chalupě, ve školní jídelně, nebo v michelinské restauraci jako dezert - ovocné knedlíky nikdy nezklamou.