Pohlreich: České restaurace? Pár desítek let a bude to dobré

Zuzana Hronová Zuzana Hronová
4. 7. 2014 9:42
Rozhovor s šéfkuchařem Zdeňkem Pohlreichem o úrovni české gastronomie, hercích za sporákem a smaženém sýru.
Zdeněk Pohlreich
Zdeněk Pohlreich | Foto: Profimédia

Praha – Interview s šéfkuchařem, moderátorem a "ostrým" šéfem z televizních pořadů probíhalo překvapivě velmi umírněně.

Zdeněk Pohlreich odhodil masku drsného kuchaře a namísto peprných výrazů jsme vedli poklidný rozhovor o rozvoji a úrovni české gastronomie, restauračním byznysu a došlo i na Láďu Hrušku.  

Šéfkuchař, gastronom a moderátor Zdeněk Pohlreich.
Šéfkuchař, gastronom a moderátor Zdeněk Pohlreich. | Foto: Zuzana Hronová

Aktuálně.cz: Údajně se schyluje k nové sérii vašeho populárního pořadu Ano, šéfe! Můžete k tomu prozradit něco bližšího?

Zdeněk Pohlreich: Je to tajemství děsně tajný. Ale přemýšlíme o tom a rádi bychom to udělali.

A.cz: Cítíte za dobu, co objíždíte české restaurace, nějaké zlepšení, co se týče vzhledu podniků, přístupu majitelů či šéfkuchařů?

Chtěla byste happy end? (smích)

A.cz: Nemusí být…

Myslím, že to je dané úrovní podniku a úrovní managementu. Jsou i místa, která to dělají se zápalem a někdy i docela dobře. Já myslím, že to bude dobré … za několik desítek let.

Kuchařské hvězdy Česka

Roman Paulus

Velký seriál online deníku Aktuálně.cz o nejlepších kuchařích České republiky.

A.cz: Máte nějaký přehled o tom, jak se vede podnikům, které jste ve svých pořadech navštívil?

Většině jsme zkrátili trápení, abych tak řekl. A dobře si vedou tak tři. Ale jelikož princip toho pořadu je, že se to netočí v dobrých podnicích, tak je to pochopitelné.

A.cz: Nastala nějaká změna v chování Čechů jako strávníků a zákazníků restaurací?

Je to přímá úměra toho, co si mohou dovolit. Není to míněno tak, že by dobré jídlo mělo být výsadou bohatých, to určitě ne. Je to ale spíše dané tím, kolik jsou za to lidé ochotní dát.

A.cz: Mizí už alespoň nešvar Čechů narvat si břicho velkým množstvím levného jídla, což vyjde stejně draho jako dopřát si střídmě dražšího pokrmu?

Myslím, že přibývá lidí, co o tom přemýšlí, a začínají se ubírat tím správným směrem.

A.cz: Ve svých pořadech hodně kritizujete "staré dobré" české hotovky, rušíte restauracím "starou dobrou", byť zašlou výzdobu. Ale není to vlastně to, co tamější lidé třeba z menších měst a obcí chtějí a kvůli čemu tam chodí?

Ale jo, možná že jo. Možná že to je to, co tam lidé chtějí. Ale je otázka, jestli je to tak dobře a jestli to není tím, že třeba neznají nic lepšího. Nemyslím si, že myslet postaru je něco chytrého nebo záslužného.

A.cz: Takže jste v gastronomii rozhodně pro pokrok…

Svět se mění hodně rychle a mnoho věcí, které byly před deseti lety přijatelné, tak tihle lidé už často nechtějí. Důležité vždy je, aby existovala jiná varianta. Jestli někoho baví sedět mezi padesáti žehličkami, je to jeho věc. Já to nepotřebuji ke své spokojenosti a ani si nemyslím, že by to byl klíč k úspěchu.

A.cz: Domníváte se, že rozvoji české gastronomie pomohlo, že se z jídla stalo téma, z vaření populární pořady a z kuchařů celebrity?

Určitě je důležité, že se z jídla stalo téma. Myslím, že média jen splácejí dluh, který mají u české populace za posledních dvacet let, kdy gastronomie byla prezentována v médiích jako něco, co dělají dobře hlavně herci a zpěváci. Navíc s takovým divným patosem a falešnou romantikou se prezentovaly věci, které nemají reálný základ.

A.cz: Proč vlastně podle vás vařili tolik let v médiích herci, když to v podstatě neumějí?

Tvůrci to prostě postavili na známých ksichtech, které si lidi podle nich rádi pustí. Měli pocit, že kuchaři nejsou natolik pověstní, aby se na ně někdo přišel dívat.

A.cz: Pak jsou tu ale také "gastronomické" pořady, jako je ten Ládi Hrušky. Co na něj říkáte?

Já myslím, že to je super. Je dobře, když se věci dělají blbě. Protože vedle toho pak věci, které jsou udělané líp, o to víc vyniknou.

A.cz: Česká gastronomie se bezpochyby vyvíjí a modernizuje, ale zdá se, že některá jídla jsou věčná a že si na ně Češi nenechají sáhnout. Třeba takový smažák…

Gastronomie je komerce jako každá jiná. Nemůžete dávat lidem něco, co nechtějí. Není to tak, že od zítřka budou lidé jíst jídlo tak, jak to vidím já. Jsou tu varianty, žijeme v relativně svobodné zemi a je to každého věc a mně je to v podstatě jedno. Ale nemyslím si, že by tyhle věci jako smažák byly nějaké kuchařské umění. Navíc se nedomnívám, že byste v restauraci měla dostat jídlo, které si umíte udělat doma sama.

 

Právě se děje

před 19 minutami

Biden telefonoval s Putinem, hovořilo se o dohodě Nový START, otravě Navalného i o prosincovém hackerském útoku na americké úřady, oznámil Bílý dům.

Zdroj: ČTK
před 26 minutami

Poslanci odmítli legalizaci konopí, přinesla by zdravotní rizika, míní Blatný

Sněmovna odmítla omezenou legalizaci konopí. Návrh skupiny čtyř desítek poslanců ze šesti klubů předpokládal, že by si bezúhonní dospělí lidé mohli bez hrozby postihu vypěstovat a zpracovat doma až pět rostlin konopí. Plénum novelu o návykových látkách, za níž stojí zejména Piráti, zamítlo na návrh SPD hlasy 55 z 89 přítomných poslanců už v úvodním kole.

Pirátský poslanec Tomáš Vymazal zdůrazňoval, že změna by mohla zabránit kriminalizaci jinak bezúhonných lidí. "Konopí je v Česku velice oblíbené. Dle různých studií s ním má zkušenost více než každý čtvrtý mladistvý a u dospělých jsou to dokonce dva z pěti," uvedl. Regulace by podle poslance měla nahradit podle něho selhávající represi. Podle předsedy STAN Víta Rakušana jde o odstraňování státem řízeného pokrytectví.

Naopak ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) upozorňoval na to, že novela je v rozporu s mezinárodním právem a protidrogovou politikou. "Přináší velká sociální a zdravotní rizika," uvedl. Ministr také varoval před možnou drogovou turistikou za takzvaným rekreačním konopím.

Novela předpokládala, že lidé by mohli mít doma beztrestně až 1,25 kilogramu sušiny konopí. Ostatním lidem by pěstitelé museli zabránit ve volném přístupu k tomuto konopí pod hrozbou pokuty až 15 000 korun. Až 30 gramů by mohli lidé nosit u sebe i mimo obydlí. Stejné množství, tedy 30 gramů, by mohli legálně předat jinému dospělému člověku, ovšem výhradně bezplatně. Totéž mělo platit pro produkty získané z konopí.

Předkladatelé tvrdili, že omezená legalizace konopí by zmenšila černý trh a vedla by také ke snížení trestné činnosti, která se s ním váže.

Zdroj: ČTK
před 41 minutami

Lamparda u fotbalistů Chelsea nahradil Tuchel

Novým trenérem fotbalistů Chelsea byl podle očekávání jmenován Němec Thomas Tuchel. Londýnský klub dnes oznámil, že s bývalým kouřem Paris St. Germain či Dortmundu podepsal smlouvu na rok a půl s opcí. Tuchel nahradil odvolaného Franka Lamparda.

Tuchel v novém působišti už dnes povede první trénink a premiéra na lavičce ho čeká ve středečním ligovém utkání s Wolverhamptonem. "Nikdy není příjemné měnit trenéra uprostřed sezony, ale jsme rádi, že v Thomasi Tuchelovi se nám podařilo získat jednoho z nejlepších evropských trenérů," uvedla na klubovém webu ředitelka Chelsea Marina Granovská.

Sedmačtyřicetiletý Tuchel naposledy vedl Paris St. Germain, kde v prosinci skončil. Francouzský celek trénoval od května 2018 a s týmem vyhrál v obou sezonách mimo jiné francouzskou ligu a v uplynulém ročníku s ním došel do finále Ligy mistrů. V minulosti působil také v Mohuči a Dortmundu, se kterým v roce 2017 vyhrál Německý pohár.

V Chelsea nahradil Lamparda, který byl odvolán kvůli neuspokojivým výsledkům. "Blues" pod vedením nejlepšího klubového střelce z posledních osmi ligových duelů zvítězili pouze ve dvou a propadli se až na devátou pozici. Bývalý záložník vedl Chelsea od léta 2019 a v první sezoně s ní obsadil čtvrté místo.

Zdroj: ČTK
Další zprávy