Praha - Bakterie jsou všude kolem nás. Mnohé z nich jsou neškodné, jiné mohou způsobit vážné infekce a zdravotní problémy.
Největší pozornost je nutné dávat při přípravě jídla. "Z parazitů se během vaření přenáší například Toxoplasma gondii. Pokud se třeba stejným nožem nebo na stejném prkýnku krájí syrové maso a pak něco, co už se tepelně neupravuje (třeba zelenina na salát), mohou se infekční stádia dostat do potravy," poukazuje na nutnost dodržovat pravidla při vaření český parazitolog docent Oleg Ditrich z Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity.
Mnohem větším rizikem je podle něj ochutnávání sekané ještě před tepelnou úpravou. Důkladně doporučuje omývat například jahody, které jsou nejčastějším zdrojem škrkavek. V případě bazalky nebo máty pak varuje před parazitem zvaným cyclospora, způsobujícím průjmová onemocnění.
Hygiena v kuchyni je z hlediska zabránění přenosu choroboplodných zárodků významnější než ta v koupelně.
Situace v České republice se podle Ditricha výrazně zlepšila, ubylo například střevních parazitů. "Současné prevalence (výskyt na 100 000 obyvatel) jsou většinou o celý řád nižší, než dosud uvádí většina učebnic," potvrzuje.