Výzkumníci ve Spojených státech analyzovali zdravotní záznamy téměř 400 tisíc dospělých bez závažných dlouhodobých onemocnění, aby zjistili, zda každodenní užívání multivitaminů snižuje riziko úmrtí v průběhu následujících dvou desetiletí.
Lidé, kteří denně konzumovali multivitaminy, spíše než že by žili déle, měli nepatrně vyšší pravděpodobnost, že ve sledovaném období zemřou, než ti, kteří je neužívali. Vyšší riziko úmrtí může odrážet škodlivost multivitaminů nebo trend, kdy lidé začínají užívat denní multivitaminy, když se u nich objeví závažné onemocnění.
Téměř polovina dospělých v Británii užívá multivitaminy nebo doplňky stravy jednou týdně nebo častěji. V USA užívá multivitaminy třetina dospělých v naději, že tak předejdou nemocem. Hodnota celosvětového trhu s těmito doplňky se odhaduje na desítky miliard dolarů ročně.
Člověk si může i uškodit
Zatímco například přirozené potravinové zdroje betakarotenu chrání před rakovinou, doplňky stravy s betakarotenem mohou zvyšovat riziko rakoviny plic a srdečních onemocnění, což naznačuje, že v doplňcích chybí důležité složky. Železo, které se přidává do mnoha multivitaminů, může vést k nadbytku a zvýšit riziko kardiovaskulárních onemocnění, cukrovky a demence.
Doktor Neal Barnard z Univerzity George Washingtona uvedl, že vitaminy jsou užitečné ve specifických případech. V minulosti zachraňoval námořníky před kurdějemi vitamin C, zatímco betakaroten, vitaminy C a E a zinek zřejmě zpomalují věkem podmíněnou makulární degeneraci, což je onemocnění, které může vést ke ztrátě zraku.
Platí také, že vitaminy mohou být prospěšné, aniž by snižovaly riziko předčasného úmrtí. Předběžná studie z roku 2022 prokázala, že multivitaminy mohou zpomalit pokles kognitivních funkcí ve stáří, ale je zapotřebí dalšího výzkumu.
Přesto "multivitaminy příliš slibují", řekl Barnard. "Hlavní je, že multivitaminy nepomáhají. Vědecké poznatky nejsou k dispozici," dodal. Místo užívání multivitaminů je podle něj třeba jíst zdravé potraviny, které poskytují širokou škálu mikroživin, makroživin a vlákniny a zároveň omezují nasycené tuky a cholesterol.