Anna Lazorová
23. 12. 2018 15:05
Bramborový salát a smažený kapr nebo řízek je nedílnou součásti typické české štědrovečerní večeře. Historie současného vánočního menu je přitom poměrně krátká. Velkou měrou se popularizaci smaženého kapra podílela Magdalena Dobromila Rettigová. Salát se do českých domácností dostal až po první světové válce. Dříve se jedla například hrachová kaše, sušené ovoce nebo houby. Staré regionální tradice si přitom mnoho domácností stále drží. Podívejte se, jaké regionální speciality se v Česku o Vánocích chystají.
Valašsko
Během adventu hospodyně vařily postní jídla jako hrachovou polévku, pohankovou či pšeničnou kaši. Štědrovečerní hostina začínala oplatkem, který se mazal medem nebo česnekem, jenž měl přinést sílu.
Poté následovala polévka, nazývaná štědračka, ve které se museli objevit plodiny, které se urodily během roku, například pohanka, brambory a sušené hříbky.
Po polévce se podávaly různé kaše, nejčastěji pohanková nebo krupičná. K polévce se jedly takzvané šlíšky (něco jako dnešní šišky), které měly být tlusté a dlouhé jako obilné klasy, aby klasy obilí v následující úrodě byly stejně bohaté.
Ke štědrovečerní večeři se nesmělo kvůli půstu podávat maso. Někdy lidé zákaz obcházeli tím, že maso jedli na hostině 23. prosince.