Gastro trendy 2025: lokální suroviny, umělá inteligence a méně masa

Šárka Nádeníčková Šárka Nádeníčková
19. 2. 2025 14:45
Jestli nějaká oblast umí skvěle reagovat na změny ve společnosti, pak je to rozhodně gastronomie. Jaké trendy budou definovat rok 2025? A proč na nich bude mít velký podíl generace Z?

Gastronomie letos slibuje řadu inovací a přístupů, které přinesou nové kulinářské zážitky. České i světové kuchyni bude udávat tón umělá inteligence i nové suroviny.

Loga společností Deepseek a OpenAI na ilustrační koláži.
Loga společností Deepseek a OpenAI na ilustrační koláži. | Foto: Reuters

Umělá inteligence

I umělá inteligence se více propíše do letošních gastronomických trendů. Díky ní jde v kuchyňském provozu řadu procesů zefektivnit, lépe analyzovat poptávku a také předpovídat trendy. Dokáže navíc zpracovávat informace o preferencích zákazníků, jejich dietních omezeních a navrhnout jim podle toho pokrmy na míru. Obzory rozšiřuje i samotným kuchařům, ať už jde o kombinování chutí, nebo techniky vaření.

 
Mohlo by vás zajímat

Právě se děje

Další zprávy