Zemřela spisovatelka Marta Davouze. V 73 letech podlehla ve Francii těžké nemoci

Magazín Kultura ČTK Magazín, Kultura, ČTK
Aktualizováno 4. 7. 2018 13:53
Marta Davouze vedla dlouhá léta Centrum Franze Kafky. Sama je autorkou několika beletrií, například Celej Franz! nebo Loď v Bretani. Více než čtyřicet let žila s někdejším ředitelem Televize Nova Vladimírem Železným, se kterým má dva syny. Po rozvodu se provdala za Francouze Joëla Davouze a žila s ním v Bretani. Spisovatelka zemřela po dlouhém boji s rakovinou. Její úmrtí oznámilo nakladatelství Mladá fronta.
Marta Devouze.
Marta Devouze. | Foto: Profimedia.cz

Ve věku 73 let zemřela ve středu ve Francii nakladatelka, publicistka a spisovatelka Marta Davouze. Bývalá manželka někdejšího ředitele televize Nova Vladimíra Železného a matka moderátora České televize Jakuba Železného ještě v lednu tohoto roku navštívila své příznivce v Praze.

Davouze byla zakladatelkou Centra Franze Kafky, jehož dílo pomáhala popularizovat. "Od její rodiny jsem dostala sms, že zemřela dnes ráno ve svém domě v kruhu svých blízkých," uvedla Ivana Mergerová z Mladé fronty, která s Davouze připravovala k vydání na podzimní trh její poslední knihu Víkend s Miriam.

Davouze se poslední tři roky léčila s rakovinou. "Musím říct, že jsem rakovinu nepřežila díky své statečnosti, ale díky lékařské vědě. Do háje, co člověku zbývá než přežít. A slzy v očích jsem z toho nikdy neměla, jak taky někde napsali," uvedla v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes.

Mezi úspěšné knihy Davouze patří například Dům v Bretani, v níž s nadhledem vylíčila své zážitky po příchodu na francouzský venkov, kde se znovu vdala. Stala se bestsellerem, jehož se prodalo přes 30 tisíc kusů. Mezi její další tituly patří Zrcadlení, Vypadni z mýho života nebo Celej Franz!. Právě u příležitosti vydání posledně zmiňované knihy se se svými čtenáři setkala letos v únoru v České republice. 

Marta Davouze se narodila 12. května 1945 v Praze, vystudovala historii a původně pracovala jako knihovnice. Spolu s bývalým manželem Železným založila Společnost Franze Kafky, v níž se jako ředitelka podílela na prvním úplném vydání díla Franze Kafky v češtině. Byla také iniciátorkou Kafkova pražského pomníku od Jaroslava Róny.

"Mám v Praze tři pomníky, na které jsem pyšná. Není to jen Dílo Franze Kafky a kompletní Spisy Karla Poláčka, ale můj projekt na pomník Franzi Kafkovi. To já jej vymyslela a podílela se na jeho realizaci! A přináší mi radost, když jedu okolo a vidím, že z hlediska turistického ruchu úspěšně konkuruje Karlovu mostu a Staroměstskému orloji," uvedla v rozhovoru pro MfD.

Davouze stojí také za vznikem mezinárodní Ceny Franze Kafky, kterou uděluje kafkovská společnost od roku 2001. Jejím posláním je ocenění výjimečné literární tvorby současného autora, jehož dílo oslovuje čtenáře bez ohledu na jejich původ, národnost a kulturu, tak jako dílo Franze Kafky. Jejími laureáty se z českých autorů stali Ivan Wernisch, Ivan Klíma, Arnošt Lustig, Václav Havel a Daniela Hodrová.

Pražská rodačka Davouze byla také iniciátorkou Ceny Jana Zrzavého, soutěže francouzských a českých studentů výtvarného umění, kteří vždy strávili tři týdny ve Francii a tvořili. Jejich díla pak byla vystavena střídavě v Paříži a v Praze a odborná komise vybrala vítěze. Po dvou ročnících projekt pro malý zájem z francouzské strany skončil.

 

Právě se děje

Další zprávy