Nevěděl, že je slavný. Zemřel písničkář z oscarového dokumentu Rodriguez

ČTK Kultura ČTK, Kultura
9. 8. 2023 17:27
Ve věku 81 let toto úterý zemřel americký písničkář Sixto Rodriguez, jehož pozoruhodný životní příběh vyprávěl oscarový dokument Pátrání po Sugar Manovi z roku 2012. Umělec, jenž vystupoval jen pod svým příjmením, po vydání dvou alb začátkem 70. let nadlouho přerušil kariéru, zatímco si svou angažovanou tvorbou získal fanoušky v zámoří, aniž o tom věděl.
Oscarový film Pátrání po Sugar Manovi do českých kin uvedla společnost Aerofilms. Foto: Profimedia.cz | Video: Aerofilms

Zprávu o jeho úmrtí zveřejnil jeho oficiální web Sugarman.org. "Z celého srdce vyjadřujeme upřímnou soustrast jeho dcerám, Sandře, Evě a Regan, a celé jeho rodině. Nechť jeho milá duše odpočívá v pokoji," uvedli provozovatelé. Příčina smrti není známa.

Rodriguez se narodil roku 1942 v Detroitu přistěhovalcům z Mexika. Sám se naučil hře na kytaru, v 60. letech začal vystupovat v barech a klubech v rodném městě a jeho okolí.

Jeho dvě studiová alba Cold Fact a Coming from Reality v USA ze začátku 70. let nevyvolala větší ohlas. Rodriguez se pak začal věnovat filozofii, komunální politice a manuální práci na stavbách či v továrnách, aby uživil rodinu.

Přibližně o 50 let později se stal tématem pro švédského filmaře Malika Bendjelloula, který natočil dokument o tom, jak se dvojice fanoušků z Jihoafrické republiky před lety snažila Rodrigueze vystopovat a ověřit fámy o jeho smrti. Americký písničkář se v zemi po ukončení studiové tvorby shodou okolností stal fenoménem, i díky svým sociálně zaměřeným a provokativním textům, jež oslovily posluchače v izolovaném a rasově segregovaném státě.

"Rodriguezova hudba často zněla v jihoafrických rádiích, vycházely mu tam desky. On sám však nedostával žádné tantiémy a o své popularitě nevěděl," popsaly Hospodářské noviny.

Jihoafričtí aktivisté bojující proti apartheidu našli v jeho skladbách inspiraci a považovali jej za světového umělce. Rodriguez pak koncem 90. let v Jihoafrické republice odehrál několik koncertů, jeho hudba byla předtím populární také v Austrálii, píše web Variety.

To vše zachycuje Bendjelloulův nízkorozpočtový snímek, který kromě Oscara pro nejlepší dokument získal cenu britské filmové akademie. Po zveřejnění dokumentu se Rodriguez objevil mimo jiné v talkshow Davida Lettermana. Vystupoval po celém světě včetně Česka.

V roce 2016 vyprodal pražské Forum Karlín. V typickém klobouku a černých brýlích Rodriguez se svou skupinou tehdy vedle několika převzatých písní nabídl zejména kompozice z alba Cold Fact, vydaného roku 1970. Koncert zahájil emotivní coververzí Your Song od Eltona Johna. Po další převzaté skladbě, rokenrolu Blue Suede Shoes od Carla Perkinse, pak zařadil svůj hit I Wonder.

Dva roky nato vystoupil Rodriguez ještě na festivalu Rock for People.

"Některé ty písničky jsou opravdu výborné a Rodriguez je zpívá skvěle, ale jako autor má přece jen limity. Byl prostě jedním z folkrockových písničkářů kráčejících ve stopách Boba Dylana, kterým se něco povedlo, něco ne. Nejspíš si toho je vědom, proto také na současných koncertech poměrně často zařazuje převzaté tituly," vysvětlily Hospodářské noviny.

Video: Sixto Rodriguez zpívá I Wonder

Skladbu I Wonder nahrál Sixto Rodriguez v roce 1970. | Video: Legacy Recordings
 

Právě se děje

Další zprávy