Zemřel spisovatel Peter Bieri. Autorovi románu Noční vlak do Lisabonu bylo 79 let

ČTK ČTK
4. 7. 2023 10:57
Ve věku 79 let zemřel švýcarský spisovatel Peter Bieri, kterého proslavil román Noční vlak do Lisabonu z roku 2004 vydaný pod pseudonymem Pascal Mercier. O úmrtí informovala agentura DPA s odkazem na nakladatelství Hanser. Podle něho literát zemřel v Berlíně, kde naposledy žil.
Peter Bieri své nejznámější dílo publikoval pod pseudonymem Pascal Mercier.
Peter Bieri své nejznámější dílo publikoval pod pseudonymem Pascal Mercier. | Foto: ČTK / imago stock&people

Jeho poslední román Váha slov vyšel v roce 2020. Bieri pod pseudonymem Pascal Mercier zveřejnil pět románů a řadu filozofických děl.

Spisovatel Peter Bieri.
Spisovatel Peter Bieri. | Foto: ČTK / imago stock&people

Celosvětový úspěch zaznamenal díky bestselleru Noční vlak do Lisabonu o učiteli cizích jazyků, který se jednoho dne vymaní ze zajetých kolejí a vydá se na dobrodružné hledání smyslu života. Nakladatelství Hanser prodalo miliony výtisků tohoto příběhu a práva na překlad byla poskytnuta do více než 40 jazyků. V roce 2013 podle knihy vznikl film s hercem Jeremym Ironsem v hlavní roli.

"Ztrácíme velkého myslitele a spisovatele," uvedla nakladatelka Jo Lendleová. "Peter Bieri vlastním jménem i pod pseudonymem celý život ukazoval, jak se myšlenky a příběhy navzájem inspirují. Filozof se učil od vypravěče a naopak, svými romány oživoval velké otázky lidstva. Právě ty knihy tu zůstávají. Jsme mu za to vděční," dodala.

Video: Trailer z filmu Noční vlak do Lisabonu

Filmovou adaptaci románu Noční vlak do Lisabonu s hercem Jeremym Ironsem v hlavní roli natočil roku 2013 režisér Bille August. | Video: Studio Hamburg
 

Právě se děje

Další zprávy