Zemřel ruský režisér Panfilov, manžel herečky, která ztvárnila Marfušu

ČTK Kultura ČTK, Kultura
26. 8. 2023 22:35
Ruský režisér a scenárista Gleb Panfilov tuto sobotu zemřel ve věku 89 let, oznámila ruská státní agentura TASS. Koncem 70. let minulého století se v tehdejším Sovětském svazu potýkal s cenzurou při natáčení snímku Téma. Později adaptoval drama Maxima Gorkého Vassa a ke stejnému autorovi se vrátil v rozsáhlém projektu Matka.
Režisér Gleb Panfilov s manželkou Innou Čurikovovou, známou jako Marfušou z pohádky Mrazík, na premiéře v roce 2021.
Režisér Gleb Panfilov s manželkou Innou Čurikovovou, známou jako Marfušou z pohádky Mrazík, na premiéře v roce 2021. | Foto: TASS / Profimedia.cz

Už po pádu komunismu ve vlastním studiu natočil historický film věnovaný carskému rodu Romanovců. Podle scénáře Alexandra Solženicyna také Panfilov režíroval desetidílný seriál inspirovaný literátovou prózou V kruhu prvním. Solženicyn ji napsal v 50. letech v kazašském vyhnanství. Přibližuje atmosféru stalinských represí. Točí se okolo ruského diplomata, který se rozhodl varovat Američany, že jim Rusové chtějí ukrást tajemství výroby atomové bomby.

Dle jiné Solženicynovy knihy a vlastního scénáře pak Panfilov ještě v roce 2021 dokončil film o živoření válečných veteránů v gulagu nazvaný Sto minut iz žizni Ivana Denisoviče.

Gleb Panfilov byl původním povoláním inženýr chemie, přes amatérskou činnost ve sverdlovském filmovém klubu se dostal k profesionální režii. Nejprve pracoval pro oblastní televizi, počátkem 60. let studoval na moskevské Gerasimovově všeruské státní univerzitě kinematografie pod vedením Julije Rajzmana.

Debutoval v 60. letech minulého století snímkem Ohněm se nepřebrodíš, ve kterém roli zdravotnice za občanské války svěřil Inně Čurikovové, své pozdější manželce i herečce většiny jeho děl. Čeští a slovenští diváci si ji zapamatovali jako Marfušu z pohádky Mrazík. Čurikovová zemřela letos v lednu ve věku 79 let.

V roce 1990 vydal Československý filmový ústav ze slovenštiny přeloženou monografii od Dagmar Ditrichové, která rozebírá Panfilovovy filmy s Čurikovovou z let 1968 až 1983.

 

Právě se děje

Další zprávy